Dutch Design Week 2019. Foto: Cleo Goossens

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft besloten om alle bijeenkomsten die gepland stonden in het kader van de Dutch Design Week, die plaatsvindt van 17 tot en met 25 oktober, af te gelasten. Dit doet hij vanwege de strengere coronaregels en het snel toenemende aantal besmettingen in ons land, adviseerde de Veiligheidsregio om DDW alleen in virtuele vorm door te laten gaan. Daarop zag de burgemeester zich genoodzaakt om dit besluit te nemen. Dit meldt de gemeente Eindhoven.

 

Burgemeester Jorritsma heeft woensdagochtend samen met wethouder Monique List-de Roos (Cultuur en Design) de kwestie besproken met de directie van Dutch Design Foundation (DDF), die DDW organiseert. Jorritsma is zich er zeer bewust van welke enorme klap dit besluit betekent voor de designcommunity in Eindhoven: “Tandenknarsend heb ik dit besluit moeten nemen. Design is zo onlosmakelijk met onze stad verbonden, dat een besluit als dit de ziel uit de stad snijdt. Zo voel ik dat ook.”
 

‘Met pijn in het hart geen fusieke Dutch Design Week’

 
Jorritsma waardeert het enorm dat DDW zoveel mogelijk coronaproof is gemaakt, maar volgens hem weegt de verantwoordelijkheid die hij draagt in de bestrijding van het coronavirus zwaarder. “Als ik de toenemende besmettingen in onze stad zie, met de beelden van de krakende gezondheidszorg in het voorjaar nog op mijn netvlies, dan kan ik niet anders dan absolute voorrang geven aan het bestrijden van het virus en het tegengaan van nieuwe besmettingen. Het naar de stad halen, of binnen de stad faciliteren van grote groepen mensen die DDW bezoeken, past daar niet in.”
 
Wethouder Monique List-de Roos (Cultuur en Design) sluit zich daarbij aan: “Met pijn in het hart hebben we vandaag moeten besluiten dat DDW dit jaar niet in fysieke vorm kan plaatsvinden. Normaal ademt onze stad zeker in deze week het DNA van de stad - technologie, design en kennis - en stroomt Eindhoven vol met designers en bezoekers uit binnen- en buitenland. We kunnen in deze tijd helaas niet actief mensen uitnodigen om naar de stad te komen; dat is niet verantwoord. Maar dit besluit raakt veel mensen. Ik weet hoe groot het effect is op de brede designgemeenschap, van maker en student tot organisator. Maar ook op de horeca en binnenstad. Dutch Design Foundation kennende zal alles op alles worden gezet om digitaal te shinen en de frisse blik op de toekomst te houden.”
 
Door: Nationale Recreatiegids
Foto: Cleo Goossens