Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mogelijk scenario songfestival: geen publiek en minder extra activiteiten

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft vier basisscenario’s gepresenteerd om het festival te organiseren. In de eerste maanden van 2021 wordt bepaald hoe het festival in Rotterdam er precies uit zal zien. Na drie live TV-shows met een publiek van ruim 180 miljoen kijkers zal op zaterdag 22 mei 2021 hoe dan ook een nieuwe winnaar van het 65e Eurovisie Songfestival worden gekroond. Mogelijk zal dit zonder aanwezigheid van publiek zijn. Dit meldt de gemeente Rotterdam.
Dit is vrijdag in Rotterdam Ahoy bekend gemaakt tijdens de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2021 door Saïd Kasmi (wethouder gaststad Rotterdam) en Gerard Timmer (directeur NOS, namens host broadcaster NPO/NOS/AVROTROS). Het Eurovisie Songfestival 2021 vindt op 18, 20 en 22 mei 2021 plaats in Rotterdam Ahoy. Na een jaar afwezigheid wordt het volgend jaar hoe dan ook een historische editie in Rotterdam.
 

Vier scenario’s

 
Voorafgaand aan de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst lichtte Executive Producer Sietse Bakker de vier scenario’s toe waaraan de komende maanden verder concreet invulling wordt gegeven.
 

Scenario A: een ESF zoals gepland

 
In deze situatie wordt het Eurovisie Songfestival georganiseerd zoals dat normaal gesproken zou gebeuren vanuit Rotterdam Ahoy: met negen shows, in een volle arena, met alle landendelegaties in Rotterdam en met een feestelijk Stadsprogramma.
 
De haalbaarheid van dit scenario is grotendeels afhankelijk van de uitrol van een eventueel vaccin voor het coronavirus of de beschikbaarheid van betrouwbare sneltests.
 

Scenario B: een ESF op 1,5 meter

 
Een Eurovisie Songfestival op anderhalve meter vanuit Rotterdam Ahoy: met negen shows, met publiek in de zaal, wel in beperkte bezetting. Met alle landendelegaties die naar Rotterdam afreizen, met beperkingen ten aanzien van de capaciteit voor delegaties en pers. Activiteiten in en rond Rotterdam vinden op een aangepaste manier plaats.
 
Doordat er in dit scenario minder ruimte is voor publiek zou er een nieuwe kaartverdeling moeten worden gemaakt. Mocht het zover komen, dan wordt er gewerkt aan een eerlijke verdeling onder de huidige kaarthouders. In de eerste maanden van 2021 wordt daarover meer bekend gemaakt. Wie naast het net vist, krijgt dan het volledige aankoopbedrag gerestitueerd.
 

Scenario C: een ESF met reisbeperkingen

 
Een Eurovisie Songfestival, waarschijnlijk ook op anderhalve meter, vanuit Rotterdam Ahoy zoals in scenario B: met negen shows, met publiek in de zaal, met een beperkte bezetting. Als er landendelegaties zijn die niet kunnen reizen, treden deelnemers vanuit eigen land op. In Rotterdam Ahoy komen alle optredens in de shows samen. De optredens van de landen die wel mogen reizen én de opening- en intervalacts worden nog steeds live uitgevoerd.
 

Scenario D: een ESF in lockdown

 
Mocht Nederland opnieuw in een lockdown-achtige situatie terecht komen, dan wordt het een Eurovisie Songfestival zonder publiek en waarschijnlijk zonder activiteiten in en rond Rotterdam. De optredens van de deelnemers komen dan allemaal vanuit hun eigen land en komen samen in de TV-shows vanuit Rotterdam Ahoy.
 

Invulling van de shows

 
De Nederlandse organisatie van het 65ste Eurovisie Songfestival houdt de komende maanden de reeds gemaakte plannen voor de shows opnieuw tegen het licht. Het thema Open Up en het podium worden meegenomen. En ook de 4 presentatoren Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager zijn volgend jaar weer van de partij. Over de verdere invulling van de shows wordt in een later stadium meer bekend gemaakt.
 
Saïd Kasmi: "We gaan voor de best mogelijke invulling van het Eurovisie Songfestival in gaststad Rotterdam. We hebben er als stad alle vertrouwen in om er met de nodige creativiteit en flexibiliteit hoe dan ook een fantastische 65e editie van te maken. Een mooie stip op de horizon waar we allemaal naar uitkijken."
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
15 april '24 ( 8:57)

Jubilerende Nits onder de indruk van optredens in Carré

De twee optredens op zaterdag en zondag in Koninklijk Theater Carré hebben indruk gemaakt op de mannen van Nits. De Nederlandse popgroep viert dit jaar het 50-jarig bestaan en gaf daarom onder meer twee optredens in het beroemde Amsterdamse theater.

12 april '24 (15:03)

De zes leukste festivals voor mensen die betaalbaar op stap willen

Het festivalseizoen staat weer voor de deur. De line-ups worden bekendgemaakt en de voorbereidingen zijn in volle gang. Tegenwoordig is het helaas wel een luxeproduct om een goed muziekfestival bij te wonen. Een weekendticket kost al gauw 300 euro, iets wat niet iedereen kan betalen. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de leukste gratis festivals, zodat je alsnog een leuk muziekevenement kunt bijwonen. 

12 april '24 (14:12)

GP in Zandvoort in 2025 op 31 augustus

De Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort vindt volgend jaar op 31 augustus plaats. Dat blijkt uit de nieuwe kalender voor het volgend seizoen die het Formula One Management vrijdag bekendmaakte. De Grote Prijs van Nederland staat deze zomer zes dagen eerder op het programma, op 25 augustus.

12 april '24 (10:01)

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg kondigt aan te stoppen

Directeur Eric van Eerdenburg neemt over twee jaar afscheid van het festival Lowlands. Dat kondigt hij donderdag aan in de podcast De Machine van 3voor12.

12 april '24 ( 8:51)

Saïda Maggé neemt presentatie Koningsdaguitzending NOS dit jaar op zich

De koningsdaguitzending van de NOS wordt dit jaar gepresenteerd door Saïda Maggé. De nieuwspresentator neemt daarmee het stokje over van Jeroen Overbeek, die de live-uitzending de afgelopen jaren van commentaar voorzag.

12 april '24 ( 8:43)

Jonas Brothers verplaatsen Europees deel van tournee, show in Ziggo Dome verzet

De Amerikaanse band Jonas Brothers heeft het Europese deel van hun tournee verplaatst. Concertorganisator MOJO laat weten dat het concert dat de broers op 10 juni in Ziggo Dome zouden geven, nu op donderdag 3 oktober plaatsvindt. Als reden worden "planningconflicten" genoemd.

11 april '24 (15:19)

DI-RECT, Jonna Fraser en Waylon ook te zien op Zwarte Cross

Waylon, Jonna Fraser, DI-RECT en Living Colour zijn donderdag toegevoegd aan de line-up van Zwarte Cross. De organisatie maakte 51 nieuwe namen bekend die optreden tijdens het muziekfestival in Lichtenvoorde.

11 april '24 (10:21)

Dit zijn de presentatoren van Het Grote Songfestivalfeest

Cornald Maas en Edsilia Rombley presenteren in december de vierde editie van Het Grote Songfestivalfeest. Net als vorig jaar praten zij het evenement in de Ziggo Dome aan elkaar, is donderdag bekendgemaakt.

11 april '24 ( 8:55)

Grootste concert tot nu toe voor Rolf Sanchez

Rolf Sanchez treedt op 14 december op in AFAS Live in Amsterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Nederlandse zanger tot nu toe.

11 april '24 ( 8:45)

Gastoptreden van Danny Vera bij Groots met een Zachte G

Danny Vera is een van de gastoptredens tijdens de 2024-reeks van Guus Meeuwis' concerttraditie Groots met een Zachte G. Dat vertelde Meeuwis in RTL Boulevard.