Typhoon zet coronaproof concertreeks voort in de winter

De tuin van 2020 gaat door. Na een reeks openluchtconcerten in Brielle verkast het coronaproof concept van Typhoon en evenementenbureau Tribe Company naar Studio 21 in Hilversum. Sunnery James en Ryan Marciano zijn op zaterdag 10 oktober de eerste artiesten die optreden in De wintertuin.

"Er is zo'n grote behoefte aan ontmoeting en live muziek", zegt Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, tegen het ANP. "Die blijft bestaan, net als de behoefte om uit eten te gaan of samen een biertje te pakken. Het zijn bijna essentiële levensbehoeften." Als een van de initiatiefnemers van De tuin van 2020 en Het strand van 2020, shows die binnen de geldende coronamaatregelen werden georganiseerd, ontving de rapper afgelopen zomer talloze reacties van "laaiend enthousiaste bezoekers én artiesten". "Ik weet zeker dat we weer een gigantisch mooie reeks gaan neerzetten."

Artiesten als JURK! en Tino Martin gaan deze winter op herhaling, terwijl onder meer Davina Michelle, André Hazes en Kris Kross Amsterdam hun debuut maken tijdens de nieuwe reeks. Nicky Romero haalt de show die hij in augustus moest afgelasten omdat hij positief was getest op corona in op zaterdag 17 oktober. De wintertuin kent een aantal speciale shows. Zo spelen de 3JS op zondag 29 november alleen maar nummers van U2, neemt Sam Feldt op vrijdag 27 november een liveband mee en spelen Paul de Leeuw en Cor Bakker op zondag 6 december enkel verzoeknummers. De wintertuin loopt in ieder geval tot eind december, de organisatie voegt later nog meer artiesten toe aan de line-up.

Veiligheid

In Studio 21 is meer ruimte voor publiek dan in Brielle of op het strand van Texel. De wintertuin is ingericht met 375 zitplaatsen. "We kunnen zelfs nog wat meer mensen kwijt, maar dit voelt als de veiligste optie", zegt Machiel Hofman van Tribe Company. "In verband met de veiligheid en het afstand houden gaan we niet tot de max." "Veiligheid is nummer 1", aldus Typhoon. "Op de voet gevolgd door de beleving. We zetten vol in op de ervaring en zitten er niet in om alles vol te stouwen en de maximale winst te halen."

"We leveren allemaal wat in, eigenlijk kan het niet", zegt Typhoon. "Het vertrekpunt is break even", aldus Hofman. "We betalen de locatie minder huur, artiesten spelen voor een aanzienlijk lager bedrag en de bezoeker betaalt misschien iets meer. We hebben het werkbaar gemaakt, maar rendabel is het niet." De initiatiefnemers willen vooral aan de gang blijven. "Het belangrijkste is dat het publiek blijft voelen dat het veilig naar live-evenementen toe kan", vindt Hofman. "En dat een artiest kan doen waarvoor hij artiest is geworden. Als een aantal mensen die op de achtergrond werkzaam zijn hun kosten gedekt kunnen krijgen, is dat mooi meegenomen."

Omniversum

Ook met 375 bezoekers in de zaal blijft De wintertuin intiem aanvoelen, zegt Hofman. "Het publiek wordt omringd door een 360 graden videoscherm en podium, dus het is echt een aparte wereld waar je instapt. Een beetje het Omniversum-gevoel." Dat de capaciteit flink is verhoogd heeft voor het publiek een prettig voordeel: de kaartprijs gaat omlaag. Volgens Hofman zijn de concerten van De wintertuin vanaf 40 euro per persoon bij te wonen.

Niet alleen voor het publiek, ook voor de artiesten is de zaal bijzonder. "Ik ben nu al aan het dromen over wat we met dat screen en podium kunnen doen. Het spreekt zo tot de verbeelding", zegt Typhoon, die op zaterdag 12 december in Studio 21 staat. De rapper verzorgde begin juli de aftrap van De tuin van 2020 en genoot van die optredens, al was daar slechts maximaal 140 man publiek bij. "Je ziet niet de 1,5 meter afstand, maar je ziet de blije gezichten."

Door: ANP