Onderzoek Lowlands Mojo

MOJO en Lowlands hebben een onderzoek laten uitvoeren naar de relatie tussen festivals en corona. Een team van de Radboud Universiteit ging aan de slag om te kijken hoe er toch festivals georganiseerd kunnen worden in deze tijd. "Niet om snel te scoren, maar om een gedegen basis te leggen voor een zuivere discussie en beleidsvorming gebaseerd op wetenschappelijke inzichten", zegt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg in een verklaring.

Zo kwam naar buiten dan ruim 96 procent van de besmettingen binnenshuis plaatsvond en dat zogenaamde super spreading evenementen niet aan festivals gelinkt zijn.

"Kijk, als we nu niks doen dan is er over een half of heel jaar geen club, organisator of festival meer over. We moeten doorpakken. Paaspop moet volgend jaar gewoon weer de opening van het seizoen zijn", stelt Van Eerdenburg.

'Mensen willen vermaakt worden'

Hij pleit ervoor om verder te kijken dan de huidige maatregelen, om zo toch Lowlands 2021 en vele andere festivals door te kunnen laten gaan. "Toch kunnen we het land niet op slot houden, mensen willen vermaakt worden. Wij zijn er 100 procent van overtuigd dat dit juist bij ons op een veilige manier kan."

Door: ANP