Delfshaven Komen en Gaan

Precies vierhonderd jaar geleden vertrokken zij vanuit de Rotterdamse Delfshaven naar Amerika: de Pilgrim Fathers. Zij worden beschouwd als stichters van de Verenigde Staten. Om dit te herdenken organiseert Delfshaven400 deze zomer allerlei activiteiten. Dit meldt de gemeente Rotterdam. 

Jaarlijks bezoeken veel Amerikanen Delfshaven. Ze doen dit omdat de Pilgrim Fathers hiervandaan naar Amerika vertrokken. De Pilgrims waren Engelse protestanten, die als stichters van de Verenigde Staten worden beschouwd. Omdat zij het kerkelijk gezag van de Engelse koning niet erkenden, liepen ze het risico om vervolgd te worden in hun eigen land. Daarom ontvluchtte een aantal van hen Engeland om zich, begin 17e eeuw, te vestigen in onder andere Leiden en Amsterdam.
 

Delfshaven Komen en Gaan

 
Twaalf jaar later vertrok een deel van hen uit Leiden naar Amerika. Hun reis liep via Delfshaven, waar ze overnachtten. In de Oude of Pelgrimsvaderskerk zijn verschillende dingen die aan die gebeurtenis herinneren, zoals gedenkstenen en een gebrandschilderd raam met de afbeelding van de Speedwell, het schip waarmee ze vertrokken.
 

Delfshaven400

 
Delfshaven400 en de Stichting Pilgrim Harbour willen Historisch Delfshaven nog aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Hiervoor organiseren ze jaarlijks activiteiten. "Het thema van dit bijzondere jaar is Komen en Gaan", vertelt Ted Poot, voorzitter van Pilgrim Harbour. "We hebben hiervoor gekozen omdat de meeste inwoners van Delfshaven iets met migratie te maken hebben. Net zoals de Pelgrimvaders dus."
 

Rol in geschiedenis

 
Een van de activiteiten is de interactieve tentoonstelling Pilgrim Presentation. Deze vertelt het verhaal van de Pilgrim Fathers aan de hand van teksten (in het Nederlands en Engels), afbeeldingen, voorwerpen en een audiovisuele presentatie. "De tentoonstelling laat goed zien wat de rol van de Pilgrims in de geschiedenis is. Ook hun invloed op de Verenigde Staten van Amerika van nu komt aan bod, en actuele maatschappelijke thema’s, zoals vrijheid van geloof. En de gevolgen van kolonialisme, die onlosmakelijk verbonden zijn met het verhaal van de Pilgrims en de wijk Delfshaven."
 
Pilgrim Presentation is dagelijks, behalve zondag, te zien in de Ankie Verbeek-Ohr-zaal, Pelgrimskerk, Aelbrechtskolk 20. De toegang is gratis. Op delfshaven400.nl staat meer informatie over alle activiteiten.
 
Door: Nationale Recreatiegids