Lowlands 2020

Volgend weekend zou Biddinghuizen zich eigenlijk opmaken voor de 28e editie van Lowlands, maar toen ging er door het coronavirus een streep door de hele festivalzomer. De organisatie voor volgend jaar is in volle gang, hoewel nog moet blijken of dat haalbaar is. Festivalbaas Eric van Eerdenburg heeft zo zijn zorgen over Lowlands 2021 en de sector in het algemeen, vertelt hij aan het AD.

Met veel onzekerheden is het lastig plannen, maar desalniettemin is de organisatie druk met de komende editie. "We zijn bezig met het programma voor volgend jaar, terwijl we niet weten of het kan doorgaan. Het is alsof je in dikke mist loopt. Maar je móét ermee beginnen, normaal gaan we ook meteen na Lowlands weer door voor het volgende jaar."

Lowlands als vanouds?

Als Lowlands kan doorgaan, is het maar de vraag dat het festivals als vanouds voelt. Een internationaal affiche zit er mogelijk niet in. "Als de Amerikanen niet komen en we daardoor volgend jaar met een wat minder sterke line-up komen, zullen mensen dat wel voor lief nemen. Desondanks doen we onze uiterste best om de kwaliteit te kunnen waarborgen en een goed programma te bieden."

Niet realistisch

Over het houden van 1,5 meter afstand tussen festivalgangers is Van Eerdenburg sceptisch. "Het is niet realistisch dat je een festival kunt houden met die afstandsnorm." Meer podia en een groter terrein zijn volgens hem geen optie. "Geen oplossing. Mensen kruipen toch bij elkaar en dan ben je al heel snel in overtreding."

Een ander probleem is het feit dat alle 60.000 festivalgangers volgend jaar recht hebben op de verzilvering van hun ongebruikte kaartje. "Dan zou je het al moeten splitsen en bijvoorbeeld drie Lowlandsen moeten houden. Maar welke artiesten zijn drie achtereenvolgende weken te boeken?"

'Het is gedaan met de festivalcultuur'

De festivalbaas heeft dus genoeg zorgen. "Op mijn somberste momenten denk ik: het is gedaan met de festivalcultuur. Maar meteen daarna denk ik: nee, dat is onvoorstelbaar. Wij mensen zijn knuffeldieren, we willen bij elkaar zijn, dat zit in onze genen. Het kán niet dat dat ophoudt te bestaan."

Door: ANP