Normal_rss_entry-267105

Het juich- en zingverbod in voetbalstadions en bij demonstraties is niet realistisch en niet te handhaven. Dat schrijft de voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Bruls, in een vertrouwelijke brief aan de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, die in handen is van RTL Nieuws.

Het verbod is ingesteld omdat het coronavirus zich via juichen, schreeuwen of hard zingen zou kunnen verspreiden. De veiligheidsregio's moeten hierop gaan handhaven. Bruls liet eerder al weten dat dit praktisch niet te doen is. In zijn brief schrijft hij dat het verbod in strijd is met de wens een geloofwaardige overheid te zijn. "Het verbod op zingen en schreeuwen in groepsverband bij demonstraties en sportwedstrijden staat dusdanig ver af van de maatschappelijke realiteit dat de veiligheidsregio’s dit als een onmogelijke opdracht ervaren."

Verbod niet te handhaven

Bruls schrijft dat voor iedereen duidelijk is dat het verbod niet gehandhaafd kan worden. "En dat is funest voor de geloofwaardigheid van de overheid, voor het rechtvaardigheidsgevoel van burgers en voor het draagvlak in de samenleving." Hij roept De Jonge en Grapperhaus dan ook op het verbod te schrappen.

In concertzalen geldt ook dat bezoekers sinds de laatste versoepeling van de coronamaatregelen eigenlijk niet meer mogen meezingen met hun favoriete artiest. De poppodia gaven vorige maand in een rondgang al aan dat een dergelijk verbod moeilijk te handhaven is. Verschillende zalen lieten toen al weten ook niet te gaan handhaven.

Door: ANP