Pride Amsterdam 2020

Pride Amsterdam komt dit jaar met een alternatief programma om in ‘corona-tijd’ alsnog zichtbaar te zijn. Halverwege april maakte het bestuur van de organisatie bekend dat Pride Amsterdam dit jaar niet door kon gaan vanwege COVID-19. Een Pride organiseren in een 1,5 meter maatschappij is simpelweg niet haalbaar. Daarom is een alternatief programma bedacht voor 25 juli tot 2 augustus, waar ook een grote demonstratie onderdeel van zal uitmaken. Dit meldt Stichting Amsterdam Gay Pride.

 

Samen met de Amsterdamse omroep SALTO, gaat Pride Amsterdam negen dagen lang Pride TV maken. Vanuit het theater in de OBA, wordt dagelijks tussen 12:00 en 19:00 uur een live-programma verzorgd. 
 
Op de zaterdagen 25 juli en 1 augustus wordt er een zogenoemd ‘inloop-programma’ gemaakt met aandacht voor de organisaties die normaal gesproken zichzelf tijdens de Pride Walk presenteren. Verder aandacht voor de alternatieve Pride Walk die dit jaar wordt gehouden en natuurlijk ruimte voor de verschillende deelnemers van de botenparade. Op de laatste zondag van de Pride-week (2 augustus) wordt het Human Rights Concert, dat in 2016 op de Dam plaats vond, uitgezonden. 
 

Partymix op televisie

 
Voor zondag 26 juli tot en met vrijdag 30 juli is een programmering bedacht met daarin ruimte voor alle commissies die binnen Pride Amsterdam actief zijn. Denk aan Youth Pride, Trans Pride, Women & Pride, Religion Pride, Kunst & Cultuur, het bedrijfsleven, sport en senioren. Alle commissies gaan een eigen gevarieerd programma maken, waarin iedereen aan bod komt of zichzelf in kan herkennen. 
 
In de avond- en nachtelijke uren wordt de programmering meer een ‘partymix op televisie’ met gast dj’s en Pride-videoclips om de particuliere feestjes in kleine kring te ondersteunen. Ook worden er ’s avonds verschillende IDFA- en Cinamien-films uitgezonden. 
 

Alternatieve Pride Walk

 
Naast de online programmering is Pride Amsterdam ook zichtbaar in het straatbeeld van Amsterdam om de boodschap van Pride bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. Onder het motto Proud Faces of Pride komen op de digitale abri’s in de binnenstad, portretten van trotse personen, die ieder op eigen wijze een belangrijke rol spelen bij de totstandkoming van onze Pride. 
 

FIND ALL FLAGS TOUR

 
Van zaterdag 25 juli tot en met zondag 2 augustus kan de FIND ALL FLAGS TOUR worden gelopen als alternatief voor de Pride Walk. Bezoekers kunnen zelfstandig vanaf het Homomonument bij de Westerkerk, langs allerlei - voor de LHBT+-community markante plekken in Amsterdam - wandelen. 
 

Openluchtexpositie

 
Op de Dam wordt van zaterdag 25 juli tot en met zondag 2 augustus een openluchtexpositie gehouden. De expositie bestaat uit 73 vlaggen van landen waar homoseksualiteit nog in het wetboek van strafrecht staat. Om de mast van elke vlag komt een bord met tekst en uitleg. Aan de rand van de Dam worden informatie-borden geplaatst met de duiding van het project. In verleden heeft Pride Amsterdam vaker aandacht gevraagd voor deze landen en werden hun vlaggen meegedragen in de Pride Walk onder de noemer Flags of Shame.
 

Demonstratie

 
Om een stevig geluid tegen homo-en transfobie te laten horen, wordt op zaterdag 1 augustus van 10:00-14:00 uur een demonstratie gehouden om zichtbaarheid te zijn en aandacht te vragen voor de rechten van LHBT’s. Directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam: “Alleen al in de afgelopen weken zijn we regelmatig opgeschrikt door geweldsincidenten tegen leden van onze community. Dat moet stoppen.” De demonstratie begint op het Museumplein en om 12:00 uur loopt de groep vervolgens naar de Dam. Pride is Protest.
 
Voor alle informatie, zie pride.amsterdam.
 
Door: Nationale Recreatiegids