Hollandse Nieuwe naar zorgverleners

Voor het eerst in 35 jaar wordt het eerste vaatje nieuwe haring niet geveild. Het wordt vandaag aangeboden aan het zorgpersoneel in het Erasmus MC in Rotterdam. Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Diederik Gommers (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) nemen het in ontvangst. Daarna worden alle zorgverleners in het ziekenhuis op haring getrakteerd.

De veiling van de Hollandse nieuwe, waar altijd veel publiek en pers bij is, kon door de coronamaatregelen dit jaar niet doorgaan. Op de vraag aan wie het eerste vaatje dan moest worden gegund, kwam volgens het Nederlands Visbureau al snel het antwoord: "de hardwerkende zorgverleners in de frontlinie". Gekozen is voor Kuipers en Gommers omdat zij al maanden het gezicht van de strijd tegen het coronavirus zijn en daarmee de verpersoonlijking van die groep. Aan de overhandiging gaat de traditionele keuring vooraf. De haring wordt "vakkundig gefileerd en aan de heren gepresenteerd".

Ook haring voor Groningen, Enschede en Breda

Op aanraden van Kuipers en Gommers wordt ook het personeel in drie andere ziekenhuizen donderdag getrakteerd op de eerste haring van het nieuwe seizoen, in Groningen, Enschede en Breda. Een dag later is de Hollandse nieuwe weer overal te koop.

Door: ANP