Zwarte Piet Groningen

De gemeente Groningen heeft in goed overleg met de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVvV) afgesproken dat er voortaan geen zwarte Pieten meer meelopen tijdens de intocht van Sinterklaas in de stad Groningen. De gemeente volgt daarmee het voorbeeld van steden als Amsterdam, Rotterdam, Hilversum en Haarlem. Dit meldt de gemeente Groningen.

 

Tijdens de intocht wordt Sinterklaas vergezeld door een combinatie van roetveeg- en naturelpieten. Wethouder Glimina Chakor: "Wij vinden het belangrijk dat Sinterklaas een feest is dat door iedereen gevierd kan worden, en dat de figuur van Zwarte Piet door niemand als kwetsend wordt ervaren." 
 

Verschijningsvorm Zwarte Piet

 
"De verschijningsvorm van Zwarte Piet als onderdeel van het sinterklaasfeest is al enkele jaren aan verandering onderhevig. Dat juicht de gemeente Groningen toe. Wij zijn blij dat de KVvV bereid is om mee te werken aan de versnelling van dit proces. De intocht van Sinterklaas is het decor geworden voor demonstraties van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, en dat gaat ten koste van de essentie van het feest."
 

Intocht

 
Volgens voorzitter Harrie van Ham gaat de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken voor een mooie rustige intocht zonder incidenten en protesten. "Een intocht zoals die thans door een deel van de Nederlanders gewenst is, en zoals die ook te zien is in het Sinterklaasjournaal."
 

Streven

 
Behalve in de stad Groningen worden er onder meer intochten georganiseerd in Haren, Ten Boer, Ten Post en Garmerwolde & Thesinge. Chakor: "Het streven is dat de zwart geschminkte Piet ook daar op termijn zal verdwijnen. De gemeente gaat hierover met de organisaties in gesprek."
 
Door: Nationale Recreatiegids