Binnentip van de Dag

Nu het coronavirus het recreëren buitenshuis zo goed als onmogelijk heeft gemaakt richten we onze blik naar binnen. Onder de noemer Binnentip van de Dag komen we iedere dag met een idee voor thuisrecreatie, eentje om blij van te worden! Vandaag: zo maak je van Woningsdag een onvergetelijke Koningsdag -  5 tips!

Ook Koningsdag vindt dit jaar niet in vertrouwde vorm plaats, maar keert naar binnen, en is daarom heel creatief omgedoopt tot Woningsdag. Dat vergt wat aanpassingsvermogen, maar met deze tips ben je zó in de stemming!
 

1. Zingen: het Wilhelmus

 
Topinitiatief van het Koninklijk Concertgebouworkest: iedereen die wil kan op maandag 27 april om klokslag 10.00 uur samen met het Concertgebouworkest het Wilhelmus ten gehore brengen. De musici van het orkest hopen dat zo veel mogelijk mensen meedoen door het volkslied vanaf het balkon, uit het raam of in de tuin mee te zingen of te spelen. 
 

2. Zien: Wij & Ons Koningshuis

 
Geen mooie NOS-registratie van Koningsdag dit jaar! Wat nu? De NOS komt alsnog met een Oranje-programmering – onder meer met een compilatie hoogtepunten van de afgelopen zes Koningsdag-edtities – maar de documentaire Wij & Ons Koningshuis van Michiel van Erp zien is ook wel een heel mooi alternatief. In het drieluik komt de band van Nederlanders met het koningshuis naar voren. Een ‘Grootse film’ (Parool) en ‘Het lijkt soms net Jiskefet’ (Trouw). Kortom: zien! Bestellen kan onder andere via Bol, Bookspot en MegaMovieStore.
 

3. Verkopen: de digitale kleedjesmarkt

 
Koningsdag, hét moment om je rommel op charmante wijze te lozen. Nu er geen vrijmarkten zijn dit jaar vervalt die mogelijkheid. Althans, op straat, want, jawel: zelfs de rommelmarkten gaan digitaal! Zo zijn er de VrijMarktplaats en de KiKa Vrijmarkt en kun je via mijnwebwinkel.nl een online kraam beginnen. Best relaxed eigenlijk! Zeker omdat de weersvoorspellingen niet al te best zijn voor maandag. 
 

4. Doen: zelf tompoucen maken (en eten uiteraard)

 
Onlosmakelijk verbonden met Koningsdag: de tompouce. Kopen kan natuurlijk altijd, maar omdat we nu toch allemaal zeeën van tijd hebben is dit hét moment om de zoete lekkernij eens zelf te maken. Recepten te over, maar we tippen in ieder geval graag deze stap-voor-staphandleiding van Robèrt, die te vinden is via de Heel Holland Bakt-pagina van Omroep MAX. Snel in de stemming komen? Bakker Bas, toppatissier uit Gorinchem, plaatste speciaal voor Woningsdag dit filmpje op YouTube (nog geen minuut lang). Om je vingers bij af te likken, reken maar dat je daarna meteen in de tompuce-mood bent!
 

5. Dansen & feesten!

 
Gelukkig: dansen en feesten, het kan ook deze Koningsdag. Íétsje anders dan normaal natuurlijk, maar er wordt alles aan gedaan om de festivalstemming naar de huiskamers te brengen. Zo is er Koningsdag met 538 (waar het radiostation zelfs Alicia Keys voor wist te strikken), Supersized Kingsday (‘Het grootste huiskamerevenement van Nederland’) en het ING Koningsdagconcert, waarbij Davina Michelle en Snelle optreden vanuit het Rijksmuseum, live te volgen via het YouTube-kanaal van ING. Zo wordt Woningsdag een onvergetelijke Koningsdag!
 

Oranje boven, oranje binnen – veel plezier!

Door: Nationale Recreatiegids