Pride Amsterdam corona
Pride Amsterdam gaat dit jaar - vanwege de coronacrisis - niet door. Dat besluit heeft het bestuur van de stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) met pijn in het hart gisteren genomen. Het is niet verantwoord en ook niet haalbaar om dit jaar een groot Pride-festival te organiseren, zo stelt de organisatie. Dit meldt Pride Amsterdam.
 
De gevolgen van de coronacrisis zijn te groot. “We lopen tegen te veel onzekerheden en beperkingen aan”, zegt scheidend voorzitter Frits Huffnagel van AGP. “Bovendien is een Pride organiseren in een anderhalvemetermaatschappij ook niet haalbaar. Volle straat- en pleinfeesten en honderdduizenden mensen op de kade en boten langs de route, dat kan in deze tijd gewoon niet.”
 

Jubileumeditie

 
Aspect dat meespeelt is dat er bij Pride Amsterdam veel organisaties betrokken zijn. “Stel dat de overheidmeind juli grote evenementen toch zal toestaan, dan zullen velen partner-organisatoren daarvoor geen budget meer ter beschikking hebben. De LHBT-horeca in het hele land krijgt momenteel zware klappen. Velen zullen geen geld meer hebben voor het organiseren van een Pride-feest of een mooie boot in de parade.” In goed overleg met de gemeente Amsterdam is daarom besloten om de 25e editie van Pride Amsterdam een jaar later in 2021 te organiseren.
 

Niet een jaar zonder uitgaven, wel zonder inkomsten

 
“De licentie van AGP, die dit jaar zou aflopen, wordt door de gemeente met een jaar verlengd, zodat onze organisatie de Pride in 2021 zeker mag organiseren.” Ook financieel komt de gemeente AGP tegemoet. “Een jaar zonder Pride Amsterdam is namelijk niet een jaar zonder uitgaven, maar wel zonder inkomsten. Daarom heeft de gemeente besloten dat wij 80 procent van het subsidiebedrag mogen behouden om daarmee een  gedeelte van het verlies in 2020 te dekken.”
 

‘Diepbedroefd, maar enige juiste besluit’

 
Het zijn twee besluiten van de gemeente Amsterdam, waar de Pride-organisatie ontzettend blij mee is. Anders hadden we het niet kunnen bolwerken”, zegt Huffnagel. “Nu kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen en zorgvuldig handelen ten opzichte van onze eigen mensen, onze deelnemers en alle betrokken partijen die Pride Amsterdam elk jaar weer mogelijk maken. Ik ben uiteraard diepbedroefd over het niet doorgaan, maar ik weet ook dat dit het enige juiste besluit is dat we hebben kunnen nemen.”
 

Botenparade

 
Deelnemers die een plek in de 25e botenparade hebben weten te bemachtigen blijven verzekerd van deelname. Zij zullen alleen niet op 1 augustus 2020 door de grachten varen, maar een jaar later op 7 augustus 2021. “Zichtbaarheid van de seksuele en gender diversiteit is heel belangrijk voor de emancipatie van onze community”, zegt directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam. “We kunnen het ons daarom eigenlijk niet veroorloven om een jaar over te slaan. Samen met de afdeling diversiteit van de gemeente zullen we dan ook onderzoeken of er op kleine schaal nog dingen georganiseerd kunnen worden. Daarvoor geldt echter ook dat de mogelijkheden afhankelijk zullen zijn van de op dat moment geldende corona-maatregelen.”
 
Door: Nationale Recreatiegids