STRP Festival corona

STRP Festival 2020 is in de originele, geplande vorm geannuleerd, maar het festivalthema – het post-Antropoceen – bleek gezien de wereldwijde ontwikkelingen rondom het coronavirus relevanter dan ooit. De organisatie heeft een nieuwe vorm ontwikkeld voor een deel van het originele festivalprogramma. Van 2 tot en met 5 april start het festival met twee live gestreamde evenementen en de publicatie van een reeks Corona Essays. In de tussentijd onderzoekt de organisatie of er meer onderdelen van het originele festival naar een later moment in het jaar te verplaatsen zijn. Dit meldt STRP Festival.

STRP directeur Ton van Gool: “STRP Festival, dat van 2 tot en met 5 april zou plaatsvinden in Eindhoven, zou gaan over het post-Antropoceen, een periode in de toekomst waarin de mens niet langer de top van de piramide vormt. We hebben de afgelopen week een compact online programma ontwikkeld omdat we denken dat juist nú het gesprek moeten voeren over dat post-Antropoceen. We starten deze week de online dialoog en zetten die live voort in het najaar.
 

De Corona Essays

 
Van 2 tot en met 5 april worden de eerste corona essays gepubliceerd op de website van STRP. De essays worden geschreven door schrijvers en filosofen die nadenken over nieuwe scenario's voor het post-Antropoceen in relatie tot onze huidige Corona-crisis.
 
De schrijvers van de essays zijn: filosoof en schrijver van Duistere Ecologie Timothy Morton, de Kameroense filosoof Pius Mosima, curator bij het Van Abbemuseum Yolande Zola Zoli van der Heide, ‘climate justice creative en mediaconsultant Suzanne Dhaliwal, archeoloog en ‘Dr. Space Junk’ Alice Gorman, Marshmallow Laser Feast designer Ersin Han Ersin, schrijvers van ‘Radical Botany’ Antonia Szabrezi & Natania Meeker, socioloog en schrijver Ruben Jacobs en het ontwerpersduo en winnars van de ACT Award 2020 Leo Fidjeland & Linnea Våglund (Nonhuman Nonsense)
 

'Je hoofd gaat ervan tollen'

 
“In deze verwarrende, onzekere tijden zijn we allemaal op zoek naar informatie. Als je online op zoek gaat naar feiten, voel je je gegarandeerd binnen de kortste keren overweldigd, verloren of misschien zelfs bedroefd. Te veel uiteenlopende informatie, te veel tegenstrijdige feiten en meningen en nepnieuws verspreidt zich razendsnel. Je hoofd gaat ervan tollen. STRP is van mening dat er een enorme behoefte is aan context, reflectie en contemplatie. Daarom is aan verschillende nieuwsgierige denkers, die al betrokken waren bij STRP-projecten, gevraagd om een essay te schrijven over COVID-19 en post-antropoceen denken.” 
 
STRP Festival gaat vanavond om 20.00 uur van start met STRP Scenario #6: The End of the World (as we know it). Een live online stream met kunstenaars Rocio Berenguer en Antoine Bertin, curator Yolande Zola Zoli van der Heide, ‘climate justice creative’ en media consultant Suzanne Dhaliwal en moderator Puck van Dijk.
 
Door: Nationale Recreatiegids