Eurovisiesongfestival coronavirus

Griepdeskundige Ab Osterhaus vindt dat de NPO moet heroverwegen of het Eurovisiesongfestival moet doorgaan nu het coronavirus rondwaart in Europa. De expert liet zich eerder al kritisch uit over de vraag of het liedjesfestijn door zou moeten gaan. Maar hij vindt nu dat de Nederlandse organisatie mogelijk zijn verantwoordelijkheid moet nemen nu in Europa heel veel concerten, festivals en andere evenementen worden afgezegd om de verspreiding van het virus in te dammen.

Dat stelt Osterhaus vrijdag bij RTV Rijnmond. "Er komen tenslotte veel mensen van buiten en ook uit besmette gebieden", stelt Osterhaus. "Dan moet je je afvragen of het wel verstandig is om zo'n evenement door te laten gaan."

Richtlijnen RIVM

De NPO, die de Nederlandse editie in Rotterdam organiseert, stelt de richtlijnen van het RIVM op dit gebied te volgen. De waakhond heeft nog niet gezegd dat het verstandig is evenementen op te schorten; de verantwoordelijkheid voor dit soort besluiten ligt momenteel op gemeentelijk niveau.

Mensenmassa's

Osterhaus beklemtoont dat het van groot belang is dat er geen grote mensenmassa's bij elkaar komen, die elkaar mogelijk kunnen besmetten. "We moeten wel nog even kijken hoe het zich gaat ontwikkelen, want dit soort virussen hebben de neiging om in de zomerperiode en de lente om uit te doven." Zanger Jeangu Macrooy, die Nederland dit jaar vertegenwoordigt bij het liedjesfestijn, liet eerder deze week weten geen "coronastress" te hebben.

In Nederland raken ondertussen steeds meer mensen besmet met het coronavirus. Het aantal zieken steeg donderdag van 38 naar 82.

Door: ANP