Carnaval boven de grote rivieren

Dit weekend barst het meest uitbundige volksfeest van Nederland weer los. Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat wordt gevierd op de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Vanwege deze katholieke oorsprong wordt carnaval vooral in het zuiden van het land groots gevierd, maar ook op andere, wat meer onverwachte plekken wordt komende week weer alles uit de kast getrokken om een leuk feest te vieren. Wij zetten een paar van deze plekken voor je op een rij!

Kloosterburen – Groningen

 
Kloosterburen is de meest noordelijke plek waar je in Nederland carnaval kunt vieren. In Kronkeldörp, zoals het dorp tijdens carnaval heet, organiseert carnavalsvereniging Oldeclooser al sinds 1970 de activiteiten in deze katholieke enclave in Noordwest-Groningen. Er is een optocht, groot feest, en ook voor de kinderen wordt er van alles georganiseerd. 
 
 

Sneek – Friesland

 
Sneek is bij velen bekend van de Sneekweek, maar het is óók een van de weinige plekken in het Noorden waar uitbundig carnaval wordt gevierd. De Friese stad heet in deze periode Drabbelterp (afgeleid van de lokale lekkernij drabbelkoek), en carnavalsvereniging Oeletoeters zorgt ervoor dat er een mooie optocht is, een goed feest, en een speciale carnavalsviering in de Sint-Martinuskerk. Dit feest is openbaar toegankelijk, zolang je maar verkleed bent. Ook bij de viering op zondagochtend mag je verkleed naar binnen. 
 
 

Zwaag – Noord-Holland

 
Dat Zwaag geen speciale naam heeft tijdens carnaval betekent niet dat hier een halfbakken feestje wordt gegeven. Wat heet: de viering in het West-Friese dorp is de grootste boven de grote rivieren en trekt jaarlijks niet minder dan 50.000 bezoekers. Er wordt dan ook flink uitgepakt in Zwaag: van het Knapzakkenfeest tot de Dikke Dolle Dinsdag met Vieze Jack en van de Grote Zwaagse Carnavalsoptocht tot het Swaeghs Zottenbal, waar iedereen hélemaal los kan gaan.
 
 

De Zilk – Zuid-Holland

 
Ook in het Zuid-Hollandse De Zilk kunnen ze er wat van. Op zaterdag kan iedereen zich uitleven op het Proud to be Fout-feest en ook op zondag is het party time. Voor die tijd vindt echter nog een van de grootste carnavalsoptochten van boven de rivieren plaats, waarmee ook nog eens een heleboel mooie prijzen te winnen zijn.
 
 

Barger-Compascuum – Drenthe

 
In Barger-Compascuum organiseert carnavalsvereniging ’t Stiekelzwien al bijna vijftig jaar carnavalsoptochten. Op zaterdag vindt deze optocht plaats, met ’s avonds het grote Stiekelfestival Part I. Op zondag gaat Prins Carnaval met zijn gevolg langs bij zieke en oudere inwoners van Stiekelstad. Uiteraard is er ook op zondag weer feest, waar niemand minder dan Frans Bauer en Mooi Wark optreden.
 
 
Door: Nationale Recreatiegids