Blue Monday MIND

Blauwe Maandag, Blue Monday, Dramaandag: hoe je het ook noemt, het schijnt vandaag de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. (Iets met goede voornemens die mislukt zijn, winterweer en wat ons betreft speelt Dry January ook een rol). Allemaal marketing natuurlijk, maar ook: een goed excuus om vandaag de hort op te gaan. Vijf tips!

Theater: Benjamin Moen en Yannick Noomen Under Pressure – Internationaal Theater Amsterdam, 19.30 uur

 
Under Pressure is een ietwat egoïstische, maar oprechte poging van twee jongens om groot te denken en te doen”, zo valt te lezen op de website van het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Kijk, dat kunnen we gebruiken op deze dag. Het stuk is gemaakt door Benjamin Moen en Yannick Noomen. Als twee gestreste jonge theatermakers bezingen ze de tijdgeest in de grote zaal van ITA. Kortom: perfecte kost voor Blue Monday!
 
 

Hardlopen: Blue Monday Run – verschillende plekken in Nederland, vaak vanaf 19.00 uur

 
Run Baby Run, zo heet het boek van Nadia van Voorthuizen, waarin ze vertelt hoe hardlopen haar afhielp van haar depressie. Inmiddels is het algemeen bekend dat bewegen goed is voor de geest. Vanuit dat principe organiseert GGZ-belangenbehartiger MIND daarom ook dit jaar weer de MIND Blue Monday Run. Het hardloopevenement wordt op tientallen plaatsen in Nederland georganiseerd. Voor een overzicht, zie de website van Doe mee met MIND.
 
 

Tentoonstelling:  Rhapsody in Blue – Museum Voorlinden (Wassenaar), tot 17.00 uur

 
Blauw is gewoon óók een hele mooie kleur. In Museum Voorlinden in Wassenaar loopt nu de tentoonstelling Rhapsody in Blue: een ode aan de kleur blauw. Er is werk te zien van een hele reeks topkunstenaars: van Piet Mondriaan tot Yves Klein, en van Louise Bourgeois tot Piero Manzoni. Vandaag is natuurlijk de ultieme dag om deze blauwe expositie te bezoeken, maar voor wie dat niet redt: Rhapsody in Blue is nog tot en met 10 februari te zien in Voorlinden.
 
 

Concert: Ground Zero, Blue Monday Concert  – De Reünie (Geleen) – 19.00 uur

 
Het was een grote verrassing, de aankondiging van een heus Blue Monday Concert in concertzaal De Reünie in Geleen. Niemand minder dan de Belgische dark wave-formatie Ground Nero gaat deze donkere dag van passende muziek voorzien. De organisatie van het evenement doet overigens niet aan zwartkijken, en heeft meteen al aangekondigd van dit muzikale Blue Monday Concert een jaarlijks evenement te willen maken. 18 januari 2021 en 17 januari 2022 kunnen alvast in de agenda.
 
 

Gala: Depressiegala 2020 – Aan de Slinger (Houten) – 20.00 uur

 
En dan is er nog het Depressiegala. Deze benefietavond die op feestelijk wijze aandacht vraagt voor  depressies, ligt een béétje onder vuur. Het Ministerie van Volksgezondheid verleende subsidie aan het evenement. Dat ging vervolgens naar de directeur, managers, locatiehuur, catering, externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen – en iets minder naar onderzoek naar depressie, wat toch eigenlijk de bedoeling was. Nieuwsuur kwam met de onthullingen, waarna een storm van kritiek oplaaide, en sprekers afzagen van deelname. Ondanks alles gaat het Depressiegala gewoon door. Deze vijfde editie beloofd een spannende te worden, en dat alleen al is reden genoeg om te gaan.
 
Door: Nationale Recreatiegids