Normal_wandelen__bos__bomen__pad__gras

Op zaterdag 18 april 2020 vindt in Nederland en België de 9e Natuur- en WandelCoachDag plaats. Deelnemers kunnen die dag gratis kennismaken met de dienstverlening van wandel- en natuurcoaches. Dit meldt De Natuur- en WandelCoachDag.

Mentale kracht en weerbaarheid zijn thema’s waar een wandelcoach onder andere aandacht aan geeft. De natuur wordt daarbij ingezet als hulpmiddel. De gewenste veranderprocessen komen al wandelend in de buitenlucht sneller op gang, zo is het idee: de natuur brengt ontspanning, dient als metafoor en relativeert. 
 

Samen wandelen in de natuur

 
Zo’n 70 tot 80 wandelcoaches in Nederland én België bieden 18 april 2020 deze (veelal) gratis kennismaking aan. De achtergronden van wandelcoaches die meedoen aan de 9e Natuur- en WandelCoachDag zijn divers, van natuureducatie tot mindfulness, van kindercoaching tot rouwverwerking. Maar ze hebben tenminste één ding gemeen: samen wandelen in de natuur. 
 

Bekendheid vergroten

 
De Natuur- en WandelCoachDag is bedoeld om de bekendheid van deze vorm van coaching in de buitenlucht te promoten. Via de website en social media worden mensen uitgenodigd om zaterdag 18 april mee te doen met kennismakingsactiviteiten. In elke provincie in Nederland en België is wel iets te vinden, van een-op-eenwandelingenm tot groepsoefeningen envoorlichting. Het gros van alle activiteiten is gratis.
 

Groeiende beroepsgroep

 
Natuur- en wandelcoaches vormen een groeiende beroepsgroep. Steeds meer coachpraktijken nemen wandel- en natuurcoaching op in hun aanbod en tenminste vier opleidingen leveren coaches af die zich aansluiten bij bestaande praktijken of zich zelfstandig vestigen. Ook is er wetenschappelijk aandacht voor de resultaten van coaching in de natuur en de – neurologische – relatie tussen actief bewegen en actief denken, bijvoorbeeld bij professor Erik Scherder aan de Vrije Universiteit te Amsterdam of het onderzoek van Agnes van de Berg in opdracht van De Friesland Zorgverzekeraar.
 
Meer informatie over het wandelevenement op zaterdag 18 april is te vinden via de website van de Natuur- en WandelCoachDag .
 
Door: Nationale Recreatiegids