Normal_wandel-naar-werkdag-20

Op 2 april beleeft de Wandel naar je Werk-dag haar vijfjarig jubileum. Dit nationale evenement is in het leven geroepen om mensen te motiveren vaker te lopen in plaats van de auto of het openbaar vervoer te gebruiken. De inschrijving voor de jubileumeditie is geopend. Dit meldt Wandelnet.

Er is een stijging zichtbaar in het aantal wandelaars in Nederland. In 2018 telde Nederland zo’n 11 miljoen wandelaars, terwijl dat er in 2016 nog 10,5 miljoen waren. Ook het aantal mensen dat meedoet aan de Wandel naar je Werk-dag neemt flink toe: in 2018 deden er 135 organisaties en 1120 individuen mee en in 2019 steeg dit naar 230 organisaties en 3534 individuen. Dit waren enkel de mensen die zich hadden ingeschreven; in werkelijkheid deden er nog veel meer mensen mee.

Gezondheid

Vaker lopen in plaats van met de auto gaan is goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Veel Nederlanders hebben werk waarbij ze lange tijd achtereen moeten zitten, zoals een kantoorbaan. Dit kan veel gevolgen hebben voor je lichamelijke én je mentale gezondheid. “Lopen bevordert de creativiteit, verlaagt je stressgevoel en verhoogt je productiviteit”, vertelt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Door het Wandel naar je Werk-initiatief, dat ook door veel werkgevers gesteund wordt, moet de drempel om wandelend naar het werk te gaan verlaagd worden.

Als het lopen van de volledige afstand tussen huis en werk niet haalbaar is zijn er toch alternatieven te verzinnen: loop van het station of de bushalte, of parkeer je auto wat verder weg.

Op 2 april 2020 is het weer Wandel naar je Werk-dag. De inschrijving is al geopend. Meld je aan als inidividu of als organisatie op www.wandelnaarjewerkdag.nl.

Door: Nationale Recreatiegids