Groningen, Hoge der A, WinterWelVaart (foto PD)

Bij het fenomeen ‘kerstmarkten’ denken veel mensen aan de grote markten in Duitsland waar de glühwein en Feuerzangenbowle rijkelijk vloeien. Maar hier in Nederland kunnen we er inmiddels ook wat van, en duiken er steeds meer kerstmarkten-met-een-twist op. Wij zetten vijf van de leukste kerstmarkten die nét even anders zijn voor je op een rij!

WinterWelVaart – Groningen – 20 t/m 22 december

 
De binnenstad van Groningen is tijdens de wintermaanden altijd al een gezellige plek, maar tijdens WinterWelVaart wordt dit nóg iets verder opgeschaald. Deze kerstmarkt vindt plaats op twintig sfeervol verlichte, historische schepen in de grachten van de binnenstad, en naast lekker eten en drinken valt er ook veel muziek, theater en kunst te beleven.
 

Kerstmarkt Gemeentegrot – Valkenbrug – 15 november t/m 29 december

 
Valkenburg aan de Geul is misschien wel de kerstminnendste stad van Nederland. Of zelfs Europa: in 2018 was de Zuid-Limburgse plaats de European City of Christmas 2018. Valkenburg heeft dan ook iets uitzonderlijks te bieden: in de Gemeentegrot van Valkenburg vindt jaarlijks Europa’s grootste ondergrondse kerstmarkt plaats. Hier kun je je in het gangenstelsel van een echte mergelgrot helemaal onderdompelen in kerstsferen. Ook is er ruimte genoeg voor stands en horeca, dus daarin doet deze bijzondere markt niet onder voor de meer traditionele kerstmarkten.
 

Dickens Festijn – Deventer – 14 en 15 december

 
Zoals elk jaar in december kan iedereen zich in Deventer één weekend lang in een  negentiende-eeuwse Engelse stad wanen. Ruim 950 personages uit de beroemde boeken van Charles Dickens komen dan tot leven tijdens het geliefde Dickens Festijn. Geniet van punch en gepofte kastanjes, luister naar Christmas carols of struin langs de vele kraampjes.
 

Drijvende Kerstmarkt – Leiden – 13 t/m 24 december

 
De enige drijvende kerstmarkt van Nederland is gelegen op pontons in het water van de Leidse Nieuwe Rijn. Met 86 winterse chalets vol kerstspullen, hapjes en drankjes, optredens en de enige echte kerstman valt er genoeg te beleven op deze drijvende markt. Ook kun je vanaf deze kerstmarkt op een boot van Rondvaart Leiden stappen en zo de stad verder verkennen. 
 

Kerst op Kasteel Middachten – De Steeg (Gelderland) – 11 t/m 15 december

 
Wat is nou een betere plek om in kerstsferen te komen dan in en rond een kasteel? Elk jaar wordt Kasteel Middachten, gelegen tussen de Veluwe en de IJssel, voor één week omgetoverd tot een waar kerstparadijs, met brandende haardvuren, geurende kerstbomen en honderden kaarsjes in de ramen van het kasteel. Een kleinschalige kerstmarkt en live muziek brengen je naar hogere (kerst)sferen. Ook is er een prachtige lichtjeswandeling in de tuinen.
 
Door: Nationale Recreatiegids