Normal_gala_van_de_sterrenkunde__newscientis___promotiebeeld

Koning Willem-Alexander is op dinsdag 17 december aanwezig op het Gala van de Sterrenkunde in de Stadsgehoorzaal in Leiden. De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) organiseert deze avond om 20 jaar NOVA en honderd jaar Internationale Astronomische Unie (IAU) te vieren. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Tijdens het Gala wordt aan de hand van lezingen, interviews en presentaties van de top van de Nederlandse astronomie teruggekeken op honderd jaar sterrenkunde en baanbrekend onderzoek. Ook wordt er vooruitgekeken naar de toekomst en de grote vragen binnen de moderne sterrenkunde, zoals de zoektocht naar buitenaards leven.
 

Exposities

 
Voorafgaand aan het Gala krijgt de Koning in de Stadsgehoorzaal een rondleiding langs de verschillende tentoonstellingen en ontmoet hij onderzoekers en wetenschappers.
 
Naast opstellingen met instrumenten en telescopen van de toekomst, is er onder meer een kleine astrofotografietentoonstelling en een overzicht van honderd jaar sterrenkunde in beeld en tekst. Ook wordt aandacht besteed aan inclusiviteit met de expositie Inspiring Stars, die is gericht op visueel gehandicapten.
 
Voor meer informatie, zie de website van het Gala van de Sterrenkunde. De kaartverkoop verloopt via de website van de Leidse Schouwburg Stadsgehoorzaal. Een galaticket biedt op 17 december ook gratis toegang tot de IAU100-tentoonstelling Van Aarde tot Oerknal in de Oude Sterrewacht (van 14.00-18.00 uur) en de tentoonstelling Kosmos: Kunst en Kennis in Museum Boerhaave (van 10.00-18.00 uur).
 
Door: Nationale Recreatiegids