Normal_rss_entry-230869

De organisatie van het Eurovisiesongfestival zoekt zo’n zeshonderd vrijwilligers die voorafgaand aan en tijdens het liedjesfestijn willen helpen met diverse taken. De eerste advertentie voor een heel specifieke groep, de begeleiders van de buitenlandse delegaties, is maandag op Facebook geplaatst.

Deze vrijwilligers moeten in mei 2020 bijna drie weken onbetaald beschikbaar zijn en hun talen goed spreken. De reis- en verblijfkosten worden niet vergoed. Voor deze taak worden zo’n honderd mensen gezocht. De andere vrijwilligers worden in een later stadium gezocht, in samenspraak met de gemeente Rotterdam, laat de NPO dinsdag weten.

"Heel normaal"

"Het is heel gebruikelijk dat een groot evenement als het Eurovisiesongfestival gebruik maakt van vrijwilligers", legt een woordvoerder uit. "Bij de Olympische Spelen in Tokio werd gebruikgemaakt van 80.000 vrijwilligers. Het is een unieke ervaring waar fans voor in de rij staan." Het afgelopen etmaal was er al veel animo voor de oproep, al kan NPO geen concrete aantallen aanmeldingen noemen.

Financiële steun kabinet

Op sociale media wordt dinsdag de link gemaakt met het verzoek van NPO aan het kabinet om bijna 12,5 miljoen bij te dragen aan het liedjesfestijn. Als het kabinet niet bijspringt heeft de publieke omroep naar eigen zeggen een flink probleem. Premier Mark Rutte stelde eerder niet van plan te zijn de gaten in de begroting van de publieke omroep te gaan vullen.

Ook betaalde krachten

De Nederlandse organisatie van het songfestival bestaat nu volgens de woordvoerder uit een "kleine projectploeg" die wel wordt betaald. Als het evenement daadwerkelijk plaatsvindt, wordt deze crew flink uitgebouwd, legt ze uit. "De hele technische ploeg wordt uiteraard betaald, net als veel medewerkers van beveiliging en catering van Ahoy."

Door: ANP