Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit is er tijdens de Nacht van de Nacht te doen in elke provincie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 14 min
location_on [xx]km
Op zaterdag 26 oktober wordt opnieuw de Nacht van de Nacht georganiseerd. Tijdens deze nacht wordt er aandacht besteed aan het feit dat Nederland 's nachts steeds lichter wordt. En dat terwijl donkere nachten juist goed zijn voor mens, dier en milieu. Zaterdagnacht gaan er duizenden lichten uit en worden er door het hele land tal van activiteiten georganiseerd. Hieronder staat er voor elke provincie één uitgelicht.

Let op, bij de meeste activiteiten dien je je van tevoren aan te melden. Klik op de titel van elke activiteit om naar de bijbehorende webpagina te gaan. 
 

Drenthe – Nachtwandeling Boomkroonpad

In Drenthe vind je misschien wel de mooiste natuur van Nederland en ook bij nacht is dat prachtig. Tijdens deze nachtwandeling bij het Boomkroonpad moet je al je zintuigen op scherp zetten. Samen met een boswachter maak je een wandeling door de bossen op de Hondsrug, soms over smalle paadjes of zelfs dwars door het bos.
 

Flevoland – Dineren in het donker

Laat je verrassen door je smaakpapillen en dineer geblinddoekt bij restaurant Le Mirage. De overige zintuigen worden een stuk scherper als er niet meer op het zicht geleund kan worden. Proef jij hetzelfde als je tafelgenoot?
 

Friesland – Spoken word tour: Wat het licht nooit heeft gezien

Op deze tour kom je op verborgen, duistere locaties terecht waar je nog nooit geweest bent. Een gids leidt je naar vijf locaties, waar telkens een Spoken Word-artiest uit de regio het verborgen verhaal achter de locatie op zijn of haar manier aan jou onthult.
 

Gelderland – Beleef de Bastei in het donker

De Bastei is een rijksmonument aan de Waalkade in Nijmegen dat sinds 1995 in gebruik is als een museum. Tijdens de Nacht van de Nacht is De Bastei verduisterd en afgezien van wat kaarslicht hier en daar kunnen bezoekers (met een gids) in het donker door de catacomben en kelders van het gebouw zwerven.
 

Groningen – Belevingstocht over het Wad

Wadlopen in het donker is een geheel nieuwe ervaring! Je ziet alleen de weerspiegeling van de maan op het zeewater en de lichtjes van de Eemshaven in de verte. Deze tocht duurt anderhalf uur en daarna wordt iedereen getrakteerd op warme chocolademelk, koffie of thee mét een gehaktbal. 
 

Limburg – Nachtelijk schatzoeken

Voor wie bekend is met geocachen heeft deze activiteit geen uitleg nodig. Aan de hand van GPS wordt er naar een schat (of een ‘cache’) gezocht die ergens in de omgeving verstopt is. De deelnemers moeten bepaalde plekken bezoeken en puzzels oplossen. Extra leuk in het donker!
 

Noord-Brabant – Rondvaart met fluisterboot door de duistere Biesbosch

De Biesbosch by night – dat klinkt toch spectaculair? Samen met een gids ga je in Fluisterboot Vissershang de Biesbosch in, luisterend naar de natuurgeluiden om je heen. Geniet van de duisternis en het kabbelende water en wie weet spot je nog wel een ree of een bever!
 

Noord-Holland – Spooknacht in de kerk

Tijdens de Nacht van de Nacht kun je logeren in de kerk van Lambertschaag. Bij kaarslicht wordt er glühwein gedronken en rond middernacht wordt er een waargebeurd griezelverhaal verteld, met special effects! De volgende ochtend is er ontbijt met versgebakken broodjes.
 

Overijssel – Schilderen in het donker

Altijd al een schilderworkshop willen volgen? Deze workshop is wel heel bijzonder, want hij is geheel in het donker. Professioneel kunstenaar zijn is niet nodig: "Het belangrijkste is dat we met zijn allen bewust zijn van het donker, en wat er dan overblijft of we dat dan op het doek kunnen krijgen".
 

Utrecht – Nacht van de Nacht op fort bij Rijnauwen

Het fort bij Rijnauwen is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse waterlinie. Vanaf 1 oktober zijn de meeste gebouwen gesloten zodat de vleermuizen er kunnen slapen. En naast vleermuizen leven er nog veel meer dieren in dit fort! Beleef het allemaal in het donker op een ontdekkingstocht met een gids.
 

Zeeland – Nachtelijk Neeltje Jans

Maak een nachtelijke wandeling door het duingebied van Neeltje Jans en geniet van de sterrenhemel, de zilte zeelucht en de geluiden van de natuur en de nacht.
 

Zuid-Holland – Sterrenkijkavond Krimpenerwaard

Ga in het donker op pad door de eeuwenoude veenweidenpolders van de Krimpenerwaard. Gidsen van onder andere de sterrenwacht Krimpenerwaard vertellen volop over de nacht in dit prachtige gebied.
 

Voor meer informatie over de Nacht van de Nacht én een lijst van alle activiteiten door het hele land, zie de website van de Nacht van de Nacht.

Door: Nationale Recreatiegids

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.