Normal_rss_entry-226581

Amsterdam Centraal Station bestaat dinsdag 130 jaar. NS en ProRail vieren dit met onder meer een concert van het NS Orkest 's avonds in de monumentale hal en een traktatie voor de reizigers. Ook zijn er gratis rondleidingen door de Koninklijke wachtkamer, waar vroeger koetsen met koninklijk bezoek het station in- en uitreden.

Verder kunnen mensen treinkaartjes voor de 1e klas winnen als ze een verjaardagslied spelen op de piano in de stationshal. Ook zijn er historische beelden te zien op digitale schermen in het station.

Het monumentale stationsgebouw is sinds 15 oktober 1889 in gebruik, nadat twintig jaar eerder de opdracht werd gegeven voor de bouw. Architect Pierre Cuypers - ook bekend van het Rijksmuseum - maakte het ontwerp, samen met A.L. van Gendt.

De afgelopen jaren is er flink gewerkt aan het station. Zo werd de Noord-Zuidlijn aangelegd, heeft de IJ-zijde een nieuw busplatform en entree gekregen, kwam er een fiets- en voetgangerstunnel onder het station door en zijn de taxi's verplaatst. Inmiddels komen er op een gemiddelde werkdag ruim 250.000 mensen voorbij op Amsterdam CS.

Door: ANP