Normal_week_van_de_toegankelijkheid__promotiebeeld_

Even naar een museum, naar een concert of de natuur in is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Voor bijna twee miljoen mensen met een beperking is dat een stuk lastiger. Omdat het zo belangrijk is om mee te kunnen doen, juist met de mooie dingen in het leven, organiseert Ieder(in) daarom voor de 19e keer de Week van de Toegankelijkheid. De start is aanstaande maandag 7 oktober. Centraal dit jaar staat toegankelijkheid van cultuur en natuur. Dit meldt de Week van de Toegankelijkheid.

In de Week van de Toegankelijkheid, die plaatsvindt van 7 tot en met  11 oktober, worden door het hele land zo’n tweehonderd activiteiten georganiseerd onder het motto Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt. Daaruit blijkt dat het wel degelijk kan: vrije tijd voor iedereen toegankelijker maken. Vanuit de landelijke gehandicaptenorganisaties Ieder(in), initiatiefnemer van de Week van de Toegankelijkheid, staan twee grote activiteiten op stapel in het Rijksmuseum en met Natuurmonumenten.
 

Opening bij De Nachtwacht

 
De opening van de Week van de Toegankelijkheid is op maandag 7 oktober in het Rijksmuseum in Amsterdam, onder toeziend oog van De Nachtwacht. Minister Hugo de Jonge (VWS), Rijkmuseum-directeur Taco Dibbits en Ieder(in)-directeur Illya Soffer zullen hierbij aanwezig zijn. Het Rijksmuseum werkt momenteel, evenals veel andere musea, aan het toegankelijk maken van onze nationale kunstschatten voor mensen met een beperking. Dit doet het museum onder meer met rondleidingen voor mensen met een visuele of auditieve beperking en mensen met dementie.
 

Op stap met de boswachter

 
Naast aandacht voor cultuur ook veel aandacht voor natuur tijdens deze Week van de Toegankelijkheid. Zo staan er tientallen rondwandelingen met boswachters in de door Natuurmonumenten toegankelijk gemaakte natuurgebieden op het program. Natuurmonumenten werkt hard aan het ontsluiten van hun gebieden voor mensen met een beperking en chronische ziekte. Momenteel zijn 27 gebieden toegankelijk gemaakt, daar komen er nog eens dertien bij. Natuurmonumenten laat graag zien hoe dat kan. Mensen zijn ook van harte welkom bij de grote publieksevenement op 16 oktober in natuurgebied Kleijn Speijk in Oisterwijk (Noord-Brabant).
 
Een overzicht van alle activiteiten, zie de website van de Week van de Toegankelijkheid. Voor een impressie van een festival dat grote stappen zette op het gebied van toegankelijkheid, lees het artikel Het gehandicaptenhotel op Zwarte Cross: hoe NRPU en HandicapNL het voor elkaar kregen, en waarom het zo belangrijk is.
 
Door: Nationale Recreatiegids