After Hiroshima: culturele week in Groningen rondom de atoombom

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
In Groningen wordt van 7 tot en met 13 september een culturele week georganiseerd rondom de atoombom. Onder de noemer After Hiroshima wordt er aan de hand van onder meer lezingen, kunst, filmvertoningen en performances antwoord gegeven op de vraag: Hoe werd er vanuit de kunstwereld gereageerd op ‘de bom’? Dit melden Dagblad van het Noorden en Rijksuniversiteit Groningen. 
Het initiatief is afkomstig van de Groningse promovenda Ruby de Vos, die momenteel werkt aan een proefschrift over de representatie van toxiciteit en gifstoffen in de hedendaagse kunst en literatuur. Gaandeweg ontstond het idee dat het onderwerp zich misschien ook goed zou lenen om een tentoonstelling over te organiseren. Daarna kwamen er suggesties binnen voor workshops en andere activiteiten, en zo ontstond het plan een heus festival te wijden aan de atoombom en de representatie ervan in de kunsten. Op het programma staan meerdere expositiesfilmvertoningen (waaronder Stanley Kubricks beroemde film Dr. Strangelove) en lezingen.
 

Performances

 
Daarnaast zijn er ook performances, waaronder het schoonmaken van een bijzonder kunstwerk: het Anti-kernwapenmonument.  Dit kunstwerk van Hugo Hol, dat bestaat uit een kubus in een kubus, werd op 1985 geïnstalleerd op het Emmaplein in de Groningse binnenstad. Voor zover De Vos weet is dit het enige tegen kernwapens gerichte monument van Nederland, en mogelijk zelfs van de wereld. Zondagochtend 8 september om 11.00 uur zal het al schoonmakende onder handen worden genomen.  Diezelfde dag vindt er nog een performance plaats, om 13.00 uur voor het Groninger Museum, waar het Groningen Vocal Exploration Choir improviserend zal reflecteren op het nucleair beleid, de nucleaire geschiedenis én toekomst. 
 
'After Hiroshima: Cultural Responses to the Atomic Bomb' is een initiatief van Ruby de Vos in samenwerking met Galerie Block C. Het complete programma is terug te vinden via de website van After Hiroshima. Wie nog redenen zoekt om te gaan, kan terecht op de website van Kunstspot
 
Door: Nationale Recreatiegids