Normal_img_0526

Afgelopen editie had de Zwarte Cross als eerste festival in Europa een hotel speciaal voor mensen met een handicap. Een fantastische primeur, zo stellen nauw betrokkenen Frank Smulders van No Restrictions Party Unlimited (NRPU) en Jeroen van de Koppel van HandicapNL. Maar beiden stellen tegelijkertijd vast: er valt nog een wereld te winnen in Nederland wanneer het aankomt op het toegankelijk maken van festivals. Dit zeggen ze in een interview met de Nationale Recreatiegids.

Volgens Jeroen van de Koppel (manager fondswerving) bij HandicapNL, is uit onderzoek gebleken dat Nederland “een van de slechtste jongetjes in de klas is in Europa als het gaat om de toegankelijkheid van festivals.” Hij stelt dat we in Nederland de morele plicht hebben als maatschappij ervoor te zorgen dat mensen met een handicap overal zo goed mogelijk toegang toe hebben. Nederland moet ook wel volgens hem: “Een aantal jaar geleden heeft Nederland een VN-verdrag voor gelijke behandeling van mensen met een handicap geratificeerd. De overheid moet daar nu invulling aan geven, en een van de zaken is dat mensen met een handicap ook toegang moeten kunnen hebben tot de evenementen en festivals die in een gemeente plaatsvinden. Maar er komt vaak meer bij kijken dan bij wijze van spreken een drempelhulp of een hellingbaan.”
 

Op Zwarte Cross is iets in beweging gezet

 
Dat laatste kan Frank Smulders beamen. Uit ervaring weet hij, groot festivalliefhebber en al 26 jaar in een rolstoel, dat er op veel evenementen wel wat is geregeld om het toegankelijker te maken voor mensen met een handicap, maar vallen de ingrepen vaak in de categorie 'goed bedoeld, maar niet zo goed uitgewerkt'. Wat ook structureel terugkeerde was het nooit kunnen overnachten, omdat er voor iemand als Smulders nooit passende accommodatie was. Die frustratie leidde uiteindelijk tot de oprichting van No Restrictions Party Unlimited, een organisatie die zich primair richt op het toegankelijk maken van festivals en evenementen. Het hotel op de Zwarte Cross is het eerste grote wapenfeit van het nieuwe platform, waarbij Smulders benadrukt dat het mede dankzij het enthousiasme en de daadkracht van het festival zelf was dat het allemaal tot stand kwam. 
 

Een “waanzinnig goed idee”

 
De organisatie vond het vanaf het eerste moment een “waanzinnig goed idee”, zo vertelt hij, en het festival was ruimhartig met verrichten van hand- en spandiensten: “Van de jongens van Zwarte Cross kregen wij alle medewerking. Wat we nodig hadden konden we krijgen, alles werd door hen geregeld.” Daarbij was het een onvergetelijke ervaring – “Mensen met een beperking, of in een rolstoel, die hoorden er helemaal bíj” – en dat smaakt altijd naar meer. Zwarte Cross heeft nu laten zien dat het kan, en Smulders en Van de Koppel hopen nu dat velen zullen volgen. Want beiden stellen vast: álle festivals in Nederland moeten toegankelijk worden gemaakt voor mensen met een handicap. Dat is de enige stip aan de horizon die geldt.
 
Lees hier het heel interview met Frank Smulders en Jeroen van de Koppel in het artikel Het gehandicaptenhotel op Zwarte Cross: hoe NRPU en HandicapNL het voor elkaar kregen, en waarom het zo belangrijk is.