Ruth Hanemaayer (foto via persbericht Admiraliteitsdagen Dokkum 2019). Fotograaf: Dineke Kaal

Het straattheater van de Admiraliteitsdagen blijft niet bij één dag dit jaar. Bezoekers van het festival, dat van 5 tot en met 8 september plaatsvindt in Dokkum, kunnen komende editie twee dagen vol historisch spel verwachten. Dit meldt Admiraliteitsdagen Dokkum.

De dagen waarop het straattheater zal worden opgevoerd zijn vrijdag 6 en zaterdag 7 september. Op de vrijdagmiddag zal er improvisatietheater zijn waar iedereen aan mee kan doen, zaterdag wordt op historische plekken in de stad de geschiedenis van Dokkum nagespeeld. Het straattheater staat onder leiding van Ruth Hanemaayer

Publiek mag meedoen

 
Hanemaayer bedacht een vorm waarbij ook het publiek kan deelnemen: “Op vrijdagmiddag beginnen we met straattheater op de Markt, waar we een groot improvisatietheater van willen maken. Hier komt niet alleen de geschiedenis van Dokkum, maar van de hele regio naar voren. Iedereen mag meedoen. Ik zorg voor de nodige attributen, kleding en ben er natuurlijk bij om aanwijzingen te geven en het spel te begeleiden. Het allerleukste: we spelen in groepjes improvisatietoneel en heuse rechters beoordelen het spel. Als het publiek enthousiast is, mogen zij met bloemen gooien. Is het publiek het niet eens met de rechter, dan mogen ze met natte sponzen naar hem gooien.”
 

Historie herleeft

 
Op zaterdag is er op verschillende historische plekken in de stad straattheater, waarbij gestreefd wordt het verleden van Dokkum te doen herleven. Hanemaayer: “Door de hele stad vind je een aantal gidsen, die vanaf hun keukentrapje op een ludieke manier vertellen over de geschiedenis en je de juiste weg wijzen naar het straattheater.” Mensen kunnen allerhande historische figuren tegen het lijf lopen, van monniken tot weeshuismoeders en van zeemannen tot vrouwen van lichte zeden. En er is uiteraard nog een doelgroep die niet mag ontbreken tijdens dit festival: de Admiralen. Hanemayer: “Bij Museum Dokkum op de Diepswal kom je Admiralen tegen en loop je de kans geronseld te worden, ze zoeken daar namelijk naar geschikte zeelui. Zelfs op de rondvaartboot kun je een Admiraal tegen het lijf lopen!”
 
Naast het improvisatietheater en straattheater is er op de Admiraliteitsdagen een uitgebreid muziekprogramma, een foodfestival en een goot aantal activiteiten onder de noemer Challenge of the Admiraal. Daarnaast zijn er historische schepen te zien, waaronder de Stânfries X. De negende editie van de Admiraliteitsdagen vindt plaats van 5 tot en met 8 september in Dokkum.
 
Door: Nationale Recreatiegids