Normal_midzomergrachtfestival_2019__utrecht__21-28_juni_

De zomer is begonnen! Wat is er dit weekend te doen? Vijf tips van de Nationale Recreatiegids.

1. De dag van de Kampvuurmuzikant (landelijk) - 22 juni

 
Gegarandeerd een warme start van de zomer: de Dag van de Kampvuurmuzikant die door heel Nederland wordt georganiseerd. Verspreid over negentien locaties zijn er niet minder dan tachtig optredens. GroepsNatuurkampeerterrein Paradijsvogels in het Zuid-Limburgse Geuldal spant de kroon hier staan maar liefst zeven optredens gepland.  Voor locaties en line-up, zie de website van de Dag van de Kampvuurmuzikant. Alle optredens beginnen om 20.00 uur – tenzij anders vermeldt.
 

2. Midzomergracht festival (Utrecht) – 21 tot en met 28 juni

 
Nog een zwoele start van de zomer: het Midzomergracht festival in Utrecht. Één week lang kleurt de Domstad alle kleuren van de regenboog, onder de noemer Liefde moet gevierd worden. Vanavond is de Grand Opening op het Domplein waar onder meer MAAN, DEN, Booombasstic, MC Divine + DJ Kaj en House of Vineyard met Mother Amber Vineyard zullen optreden. Tegelijk met het Midzomergracht Festival is het Queer Film Festival, waarbij achttien films op veertien locaties door de hele stad heen worden vertoond. Meer informatie: midzomergracht.nl.
 

3. Openstelling Afsluitdijk voor wandelaars en fietsers – 23 juni

 
Het had wat voeten in aarde, maar de Afsluitdijk wordt deze zomer dan tóch vier zondagen opengesteld voor fietsers en wandelaars. Op 23 juni is dit voor het eerst. Kun je deze zondag niet? Ook op 21 juli, 4 augustus en 18 augustus zal de waterkering worden opengesteld voor wie te voet of per fiets de waterkering wil oversteken. Meer informatie hierover is onder meer te vinden via de websites van de NTFU, de Fietsersbond, Wandelnet en het Fietsplatform – de organisaties die zich hard hebben gemaakt voor de openstellingen.
 

4. De Parade (Rotterdam) – 21 tot en met 29 juni

 
Vandaag is in het Rotterdam de aftrap van het rondreizende theaterfestival De Parade. Tot en met 29 juni is het Museumpark in de Maasstad de standplaats, daarna reizen alle theatergezelschappen, medewerkers, restaurants en theatertenten naar Den Haag. Na de Hofstad staan Utrecht en Amsterdam ook op de planning. Onder meer Ellen ten Damme, YoungGangsters & DOX, Toneelgroep Oostpool en Scapino Ballet Rotterdam gaan hun kunsten vertonen. Meer informatie: deparade.nl.
 

5. Openingsfestival museum De Lakenhal (Leiden) – 20 tot en met 23 juni

 
En vooruit, óók een binnentip, voor de zekerheid! En wat voor een: het openingsfestival van museum De Lakenhal in Leiden. Na twee jaar sluiting in verband met een verbouwing staat dit Leidse museum nu weer te popelen om bezoekers te ontvangen. Dans, muziek en talkshows, het is er allemaal, en nog gratis ook. Voor het totale festivalprogramma, zie de website van De Lakenhal.  
 
Door: Nationale Recreatiegids