Normal_dauwtrappen

Wat te doen op Hemelvaartsdag? Opties te over: de Nationale Recreatiegids doet een greep uit het aanbod en doet tien suggesties om deze vrije donderdag de 30e in te vullen. Dauwtrappen met een boswachter, het grootste jazzfestival van Europa bezoeken, of een kasteel bestormen; vervelen is géén optie!

1. Dag van de Popquiz – Den Haag

De Dag van de Popquiz, is dat niet op 27 december? Klopt, maar zoveel geduld hebben ze niet in de Hofstad. Daarom organiseert café-restaurant én poppodium De Zwarte Ruiter in Den Haag nu alvast een mei-editie op de vooravond van Hemelvaartstdag. Het begint vanavond om 21:30 uur, aanmelden kan via info@zwarteruiter.nl (maximaal vijf personen per groep). Voor meer informatie, zie de website van de Dag van de Popquiz.
 

2. Dauwtrappen - landelijk

Wie fris en fruitig uit de nacht voor Hemelvaart is gekomen (of juist niet) kan gaan dauwtrappen. Door heel Nederland worden vroege wandeltochten georganiseerd, onder meer door Staatsbosbeheer, die wandelingen organiseert waarbij je met de boswachter op stap gaat. 
 

3. Buitenspeelspektakel Muiderlsot

 
Een kasteel bestormen? Ook dat kan op Hemelvaartstdag: alleen op deze dag is er bij kasteel Muiderslot een stormbaan te vinden op de vestingwallen van de burcht. Voor kinderen is er – op veilige afstand – een groot en stoer springkasteel. Voor alle informatie, zie de website van het Muiderlslot
 

4. Breda Jazz Festival

 
Het is het oudste en grootste jazzfestival van Europa, en gaat morgen voor de 49e keer van start: het Breda Jazz Festival. Er staan zo’n 180 optredens op het programma, binnen en buiten, verdeeld over vier dagen. Voor alle informatie, zie www.bredajazzfestival.nl/.
 

5. Winkelen in Weert

 
Op veel plekken blijven de winkelrolluiken dicht op Hemelvaartsdag, maar niet in Weert. Integendeel: daar start op 30 mei het Waanzinnig Winkelfestijn Weert. Naast winkelen is er ook een kinderkermis, straattheater en gastronomie. Het evenement duurt tot en met zaterdag 1 juni.
 

6. Grootste markt van Nederland (Utrecht)

 
Nog meer goed nieuws voor kooplustigen: tijdens Hemelvaart wordt in Utrecht de grootste markt van Nederland georganiseerd. De Amsterdamsestraatweg (vijf kilometer lang) wordt tussen het Paardenveld en de Marnixlaan gevuld met 250 kramen. De Jaarmarkt duurt van 9.00 tot 17.00 uur.
 

7. Meer van Galilea (Schoonhoven)

 
Wie toch nog iets meer in devote sferen wil blijven met Hemelvaart, kan in Zuid-Drenthe terecht. Hier verandert Recreatieterrein Schoonhoven voor de tiende keer in het Meer van Galilea, zoals het was in de tijd dat Jezus op aarde was. Denk aan Vissersboten, huisjes uit die tijd, een heel paleis, herders met schapen, ezels, kraampjes, Romeinse soldaten, muzikanten, toneelspelers en figuranten. ’s Avonds is er een avondvullend programma met vertolkingen en vertellingen uit die tijd. Voor alle informatie, zie www.meervangalilea.nl.
 

8. Nationale Stoomtreindag (landelijk)

 
Sinds jaren tegelijk met Hemelvaartsdag: Nationale Stoomtreindag. De hele dag kan door heel Nederland de wereld van historisch stoomtrams en -treinen worden beleefd. Meer informatie is te vinden via railmusea.nl.
 

9. Wijntheater in Bloemendaal

 
Bloemendaal dompelt zich met Hemelvaart onder in de wereld van de wijn. Rondom deze godendrank zijn proeverijen en workshops georganiseerd, en daarnaast is er theater, muziek én het NK Oestersteken. Ook voor kinderen is dit festival feest: voor hen is er een groot water- en zandspektakel, en worden er gratis zeillessen georganiseerd. Voor het heel programma en alle informatie, zie www.villawestend.nl en www.wijntheater.nl
 

10. Laatste kans: Zang op Hemelvaart op Urk

 
Het is de vijftigste editie, en de laatste editie: Zang op Hemelvaart zal nog één keer klinken op Urk – de organisatie vindt het mooi geweest. Van kinderkoor tot visserskoor, van mannenkoor tot brassband: nog één keer schitteren ze met z’n allen tijdens Zang op Hemelvaart. Voor informatie en tickets, zie www.zangophemelvaart.nl/.
 

Door: Nationale Recreatiegids