Normal_rss_entry-204266

Duncan Laurence probeert zich zoveel mogelijk te focussen op het Eurovisiesongfestival en zich niet bezig te houden met het opgelaaide geweld tussen Israël en Gaza. Zorgen over zijn veiligheid heeft de zanger niet maar het conflict is wel iets wat hij in de gaten houdt.

"Natuurlijk", zei Duncan vlak voor zijn vertrek op Schiphol voor de camera van het ANP. "Ik heb het gezien, ik lees ook het nieuws. Het is zeker iets waar je in je achterhoofd rekening mee houdt." Afgelopen dagen bestookten Israël en Gaza elkaar met raketaanvallen, met meerdere dodelijke slachtoffers als gevolg. Voor de repetities in Tel Aviv had dat geen gevolgen, die gingen gewoon door. Ook de komende dagen wordt niets gewijzigd in het geplande programma.

"Ik houd de focus vooral op het Eurovisiesongfestival en de boodschap die zij uitdragen", gaat Duncan verder. "Dat muziek verenigt en dat daar zo veel landen komen met diezelfde passie. Niet alleen voor muziek maar ook het verenigen van die landen. Met die visie ga ik richting Israël."

Verrassing

Zenuwen zijn er inmiddels ook aanwezig bij Duncan, nu zijn songfestivalavontuur echt gaat beginnen. "Maar het valt op zich mee. Het is meer gezonde spanning. Ik heb echt heel veel zin om er naartoe te gaan."

De zanger die Nederland vertegenwoordigt met zijn liedje Arcade staat dinsdag voor het eerst op het podium tijdens de repetities. Wat hij gaat laten zien is nog steeds een verrassing. Ook op Schiphol liet Duncan zich niet verleiden tot uitspraken over zijn act. Wel is de Nederlandse delegatie er helemaal klaar voor. Alles is tot in de puntjes voorbereid, maar de nieuwe ruimte en het oog van de wereldpers maken het toch anders.

"Ik ben heel erg benieuwd naar de repetitie van morgen, want ik denk dat je je daar niet echt op kan voorbereiden omdat het in een keer een hele andere zaal is en een andere sfeer", zegt Duncan. "Het is ook echt wel een goed moment om te peilen waar we staan we op dit moment. Maar we hebben alles zo goed voorbereid. Met hulp van Ilse (DeLange, red.) en regisseur Hans Pannecoucke hebben we gewoon heel veel in detail kunnen repeteren. Dat is heel erg fijn."

Halve finale

Dinsdag zal Nederland dus een eerste glimp ontvangen van hoe Duncans act eruit ziet. Volgende week gaat pas het echte werk beginnen met de juryshow op woensdag en de tweede halve finale op donderdag. De finale is op zaterdag 18 mei.

Door: ANP