Normal_rijksmuseum__koninklijk_concertgebouworkest__nachtwacht__rembrandt__concert__museum__kunst__muziek

In het Jaar van Rembrandt geeft het Koninklijk Concertgebouworkest op vrijdagavond 24 mei een concert voor de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Een twintigtal orkestmusici zal werk spelen van Haydn en Mozart. Hierbij zullen ook historische instrumenten uit de collectie van het Rijksmusem worden ingezet. Dit meldt het Rijksmuseum. 

Het is voor het eerst dat deze instrumenten worden bespeeld sinds ze deel uitmaken van de collectie van het Rijksmuseum. Het concert is onderdeel van het programma Muziek in het Rijksmuseum, dat mogelijk wordt gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij. "De allerbeste musici bespelen onze historische instrumenten. Het is fantastisch dat we met deze samenwerking onze collectie levend houden", zo zegt Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum.
 

Natuurhoorn

 
Solohoornist Laurens Woudenberg zal de natuurhoorn bespelen die gebouwd is door Jean-Louis Antoine Halary (Parijs, ca. 1850). De hoorn was onderdeel van de instrumentenverzameling van Willem Mengelberg, die vijftig jaar chef-dirigent van het Concertgebouworkest was. In 2017 schonk Jaap Prinsen, oud-hoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest, het instrument aan het Rijksmuseum.
 
Laurens Woudenberg is te horen als solist in Mozarts Hoornconcert in Es groot, KV 495. In delen uit Mozarts Musikalischer Spass, KV 522 spelen de hoornisten Laurens Woudenberg en Fons Verspaandonk beiden op een natuurhoorn.
 

Viool

 
Concertmeester Liviu Prunaru zal in Haydns Vioolconcert in C groot, Hob. VII, soleren op een viool uit circa 1610, gebouwd door Giovanni Paolo Maggini (ca. 1580 – ca. 1630). Het Rijksmuseum heeft deze viool in langdurig bruikleen van het Haags Gemeentemuseum.
 
Het concert vindt plaats in het kader van het Jaar van Rembrandt. Muziek in het Rijksmuseum wordt mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.
 
Door: Nationale Recreatiegids