Normal_noord-holland__beemster__landschap__slootjes__drooggelegd__polder__bomen__blauwe_lucht__weiland

Op 1 december staat De Beemster twintig jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Om dit jubileum te vieren zal in december het Beemster Light Festival worden georganiseerd. Het Amsterdamse equivalent geldt hierbij als lichtend voorbeeld. Dit meldt het Noordhollands Dagblad.

Een exacte kopie van het Amsterdam Light Festival zal het niet worden, maar een inspiratiebron is het zeker. Het lichtfestival dat al acht jaar in de hoofdstad wordt georganiseerd is een grote publiekstrekker, en dat ziet de stichting Visit Beemster voor de eigen regio ook wel zitten. 
 

Samen maken

 
Anders dan in Amsterdam is er echter niet voldoende budget om professionele lichtkunstwerken te huren. Daarom wordt er nu voor gekozen met de bewoners van de Beemster zelf lichtkunst te gaan maken. Voorzitter Danielle Woudstra van Visit Beemster ziet daarin nog een voordeel: het verbindt de inwoners: Ze spreekt wel de hoop uit dat "het niveau hoger is dan de gemiddelde kerstversiering, maar daar gaan we wel vanuit."
 

Bekendheid vergroten

 
Het lichtfestival zal duren van 1 tot en met 20 december, en is vooral bedoeld om de bekendheid van de Beemster te vergroten. Volgens Woudstra is het "belangrijk dat je toeristen een product aanbiedt. Zeker in de Beemster waar het werelderfgoed lastig te ontdekken is en niet op één plek te zien is."
 

Toeren met Twizy's

 
In deze lijn passen ook de Twizy's die vanaf 30 maart zullen gaan rijden. Deze elektrische voertuigen waar twee mensen in passen zijn straks via de website van Visit Beemster te boeken, en kunnen ingezet worden voor tochten door het unieke UNESCO-gebied. De karretjes kunnen eerst alleen bij Fort Resort Beemster in Zuidoostbeemster worden opgehaald, maar moeten gaandeweg op steeds meer plekken opgepikt kunnen worden. 
 
Door: Nationale Recreatiegids