Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hermitage jubileert met De Schatkamer!

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het museum Hermitage in Sint Petersburg leent zijn Amsterdamse naamgenoot tweehonderd topstukken uit allerlei takken van kunst en cultuur, uit alle tijden en streken. Ze zijn vanaf 2 februari te zien op de expo De Schatkamer!, waarmee de Amsterdamse satellietvestiging haar tienjarig bestaan viert. Teresa Mar, bekend van het Amsterdam Light Festival, maakt er een lichtontwerp voor, dat op zich ook een kunstwerk moet zijn.

Het oudste stuk op de expositie in Amsterdam is een vrouwenfiguurtje van 23.000 jaar geleden, gevonden in Midden-Rusland. Een van de jongste bezienswaardigheden is een installatie van de Belg Jan Fabre uit 2016.

De expositie is bedoeld als een soort encyclopedisch overzicht van wat de mens aan kunst en cultuur voortbracht. De Russische Hermitage, in 1764 ontstaan en nu drie miljoen stukken rijk, voelt zich ook een encyclopedie, plus een museum van en voor de hele wereld. Directeur Mikhail Piotrovsky wil met andere musea ,,een dialoog tussen culturen" voeren. Dat verrijkt de mensheid niet alleen, denkt hij, het kan ook spanningen verminderen.

Leonardo Da Vinci

De Nederlandse Hermitage laat op de expo op een bepaalde manier naar kunst kijken. De bruiklenen worden er in paren getoond, zodat je verschillen en overeenkomsten ziet en zo leert verder te kijken dan je neus lang is. Dit ,,maakt dat je diepte gaat ervaren", hoopt adjunct-directeur Paul Mosterd.

Zo wordt het schilderij Donna nuda uit de school van Leonardo da Vinci, gemaakt in de zestiende eeuw, getoond met een ander vrouwelijk naakt, vier eeuwen later gemaakt door Henri Matisse. De Donna nuda is overigens een verhaal apart: het werk kwam in 1779 in de Hermitage als een echte Da Vinci. Positie en glimlach van de geportretteerde doen aan de Mona Lisa denken, maar in de afgelopen eeuw zijn de twijfels zo sterk gerezen, dat het olieverf nu door de meesten als een werk uit de school van Da Vinci wordt beschouwd. Anderen zien er nog wel een echte Da Vinci in, een kwestie die vast weer oplaait als het schilderij en een vergelijkbare tekening later dit jaar te zien zijn op een Da Vinci-expo in het Franse Chantilly.

Dmitri Prigov

Een installatie die de bezoeker van De Schatkamer! speciaal aan het denken moet zetten is van Dmitri Prigov: witte dozen als open kamers met daarin de namen maar niet de werken van grote kunstenaars. Het moet de kijker de vraag stellen of hij kunst alleen maar even op het netvlies heeft, of de werken ook echt zíet.

De Schatkamer! is tot 26 augustus.

Door: ANP

21 juni '24 (12:37)

Nieuwste editie van ‘Zuiderpark Vakantiepark’ luidt zomervakantie in

Met een hiphopfamileshow door Rico van Opgezwolle en Dries van Typhoon, knalt het Zuiderpark Vakantiepark de zomer in. Op maandag 15 juli gaat het vakantiepark van start en op donderdag 22 augustus is er voor het eerst een afsluitdag, met de voorstelling van EXIT van Piet Van Dycke in samenwerking met Kinderopvang 2Samen. Dit meldt het Zuiderpark Theater. 

21 juni '24 (11:03)

Amsterdam 750 jaar: Willeke Alberti treedt op

Willeke Alberti treedt op bij het startconcert van Amsterdam 750 in de Ziggo Dome. Sinds haar laatste solotournee in 2022 treedt de 79-jarige zangeres zelden op voor groot publiek. Voor de viering van het 750-jarig bestaan van de stad maakt Alberti dus een uitzondering, meldt de organisatie vrijdag. Naast Alberti verschijnen ook rapper Sef en dj Joost van Bellen op het podium van het openingsconcert.

21 juni '24 ( 9:12)

Fred & Friends line-up compleet met optreden Jamai

Jamai verschijnt dit najaar weer op het podium bij Fred & Friends. Daarmee is de line-up van het evenement van Fred van Leer compleet, meldt de organisatie.

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.