Normal_smartphone__concert__festival

Uit onderzoek van Eventbrite blijkt dat bijna twee derde van de Nederlanders die afgelopen jaar een muziekevenement bezocht, graag zou zien dat er iets gedaan wordt aan het overvloedig smartphonegebruik tijdens een concert, festival of clubbezoek. Dit meldt Entertainment Business.

Eventbrite voerde het onderzoek uit onder vijfhonderd personen. Hieruit komt naar voren dat veel concertgangers een ambivalente verhouding tot smartphengebruik tijdens oiptreden shebben. De helft van de respondenten zegt graag te zien dat anderen minder foto's en video's maken, tegelijk zegt 64 procent zelf óók opnames te maken. Ongeveer een kwart van de ondervraagden gaf aan dat het overmatig concentreren op fotograferen het genieten van het concert in de weg had gestaan.

De roep om het smartphonegebruik tijdens muziekevenementen te temperen wordt dan ook steeds luider. Internationale artiesten als Adele, Alicia Keys, Nick Cave en Kendrick Lamar  deden al eens de oproep aan hun fans om de telefoon te laten rusten tijdens hun optredens, en vrij van smartphoneruis te genieten van het concert. In Nederland pakt de Amsterdamse club De School het telefoongebruik actief aan. Eigenaar Jochem Wertheimer: "Alles in onze club straalt uit dat luisteren en opgaan in de muziek belangrijker is dan het vastleggen van een moment." Bij mensen die met hun smartphone De School bezoeken wordt de lens afgeplakt.

Ook dj en producer Anja Schneider ziet de schermpjes graag gaan tijdens haar optredens: "Als dj wil ik mensen entertainen. Zie ik een woud van telefoons in de lucht, dan is dat voor mij een probleem, omdat daarmee het publiek onzichtbaar wordt. Zonder het zien van de gezichten van mensen is het een stuk moeilijker om de sfeer te bepalen."

Door: redactie Nationale Recreatiegids