Normal_rss_entry-182999

Met een speciaal geschreven compositie begeleidt het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) dit jaar het Nationale Vuurwerk in Rotterdam. De muziek is geschreven door Mike Schäperclaus, Joos van Leeuwen en Andre Heuvelman.

Het orkest, dat dit jaar honderd jaar bestaat, heeft vrijdag het stuk opgenomen. De muziek is typisch voor vuurwerk gecomponeerd met grote uithalen, flinke knallen en wisselende tempo's. Vijfenzeventig orkestleden van het jarige Rotterdams Philharmonisch zijn hierbij betrokken.

"Het vuurwerk wordt afgestemd op de muziek", zegt Heuvelman van het RPhO. "Het is best spannend voor ons om de dirigent en het orkest zo precies te timen dat muziek en vuurwerk samenkomen en toewerken naar het hoogtepunt van zowel de knal van elke pijl als de jaarwisseling." Het orkest speelt met de jaarwisseling niet live.

Om precies 00.00 uur barst het vuurwerk los en is het live te volgen op de RTL-kanalen. Eerder die avond wordt om 19.10 uur voor het tweede jaar op rij ook het Nationale Kindervuurwerk afgestoken. Daarvoor worden dit jaar weer vijfduizend kinderen verwacht. Het Jeugdjournaal doet live verslag van het Nationale Kindervuurwerk.

Door: ANP