Normal_voetbalopera_veendammer_wind__aanplakbiljet__eigen_foto_-_pd_-_bijgesneden_2

In maart 2013 ging na een bestaan van bijna 120 jaar de Groningse voetbalclub SC Veendam failliet. Dat de clubliefde daarmee niet ter ziele ging blijkt wel uit het feit dat er al sinds 2016 wordt gewerkt aan een voetbalopera over de club. Die komt er nu: komende zondag is de eerste openbare repetitie. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De voorstelling heet Veendammer Wind en zal in juni en juli 2019 worden opgevoerd in het Henk Nienhuis-stadion, dat onderdeel is van het sportpark met de illustere naam De Langeleegte. Het beloofd muziektheater te worden over de opkomst en neergang van het Veenkoloniale voetbal. Ruim twee jaar geleden werden hiervoor de eerste stappen gezet, door mensen uit de Veendamse cultuurwereld en de lokale politiek.

Wie nu al iets van de volksopera wil zien, kan komende zondag (25 november) terecht in kuuroord Bad Nieuweschans, waar in het gebouw van De Graanrepubliek (een voormalige stoomlocomotievenloods) de eerste openbare repetitie van Veendammer Wind wordt gehouden. Deze is ook bedoeld om mensen te verleiden mee te gaan zingen in de productie. Want aan zangers is een groot tekort: alten, tenoren, sopranen en bassen; er is een grote behoeft aan. Op zondag 2 en zaterdag 8 december zal het Veenkoloniaal Symfonieorkest (VKSO), dat de muzikale basis vormt van de voetbalopera, stemtesten gaan afnemen. De locaties daarvoor moeten nog bekend worden gemaak, zo meldt de website van het VKSO.

Inmiddels is ook bekend wie de hoofdrollen zullen gaan vertolken in Veendammer Wind: Elsbeth Gerritsen, Elizabeth Kooy, Carina Vinke en Erwin de Vries. De regie is in handen van Harm-Ydo Hilberink, Herman Sandman maakte het script en de libretto is geschreven door Jo Willems. Wat betreft muziek zijn Remko Wind (compositie) en Lubertus Leutscher (algehele muzikale leiding) de centrale figuren. Meer informatie over de voorstelling is te vinden op https://voetbalopera.nl/.

Door: redactie Nationale Recreatiegids