Normal_grande_finale_50_jaar_bijlmer__promotiebeeld___data_

Op 25 november is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste bewoners van de Amsterdamse Bijlmer de sleutel van hun nieuwe huis kregen. Een mijlpaal die dit weekend wordt gevierd met een gratis festival in het jarige stadsdeel. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

Het festival is het slot van een jaar lang vieringen in Zuidoost, met een keur aan activiteiten en evenementen, allemaal in het teken van vijftig jaar Bijlmer. De oproep van het stadsdeel om met ideeën te komen, leverde honderden initiatieven van bewoners, instellingen, scholen, sportverenigingen, culturele instellingen en organisaties. In het programma is veel aandacht terug te vinden voor het unieke karakter van Zuidoost, benadrukken Tanja Jadnanansing, Jakob Wedemeijer en Dirk de Jager van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost, waar de Bijlmer, de bekendste wijk van Nederland, deel van uitmaakt. "We denken dan aan de gastvrijheid. Het multiculturele karakter. Het bruisende. De meer dan 170 nationaliteiten die met elkaar samenleven. We vieren de verschillen. Dat laten we tijdens 50 jaar Bijlmer graag zien. Met elkaar. Aan elkaar."

Onderdelen van het jubileumfeest komend weekend zijn onder andere eten met muziek in World of Food, Comedy in het Bijlmer Parktheater, Brasa Fiesta in AFAS Live, een kampioenenparade in de Johan Cruyff ArenA en Bijlmer Danst in een grote, verwarmde feesttent bij het Anton de Komplein. Het weekend wordt afgesloten met een debat over de toekomst van het stadsdeel, waaraan ook burgemeester Femke Halsema deelneemt. Het hele programma, waarvan de proloog morgen begint, is terug te vinden via de website van de gemeente Amsterdam.

Door: redactie Nationale Recreatiegids