Normal_nijmeegse_vierdaagse

De veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft een brief geschreven aan minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Volgens de regio zijn de regels voor brandveiligheid die sinds 1 januari gelden zo rigide, dat evenementen als de Vierdaagse en Appelpop nauwelijks nog georganiseerd kunnen worden. Dit meldt de Gelderlander.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is duidelijk: de huidige regels moeten van tafel, en weer vervangen worden door de regels van vóór 1 januari. Hij staat hierin niet alleen: ook de andere vijftien gemeenten die deel uitmaken van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid vinden dat.

Zouden evenementen als Appelpop (Tiel) en de Nijmeegse Vierdaagse avant la lettre worden getoetst op brandveiligheid, dan zou de conclusie zijn dat deze evenementen illegaal waren. Zo zouden bijvoorbeeld de kramen en attracties die werden ingezet tijdens de Vierdaagsefeesten, minimaal vijf meter van een gebouw moeten afstaan: "Dat moet alleen maar, omdat de regels uitgaan van het effect van brand. En niet van een werkelijke inschatting van het risico op brand. Wij gaan uit van hoe groot de kans op brand is. Bij een stenen gebouw is dat risico niet zo groot. Bij een tent wel, maar daartussen maken de nieuwe regels geen verschil", aldus burgemeester Bruls.

Verandering van de regels lijkt nog niet onderweg. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft al laten weten de huidige regels zijn voortgekomen "uit de wens van zowel organisatoren als gemeenten om de regelgeving over brandveiligheid in de openbare ruimte meer gelijk te trekken, zodat er uniform beleid bestaat. De minister is niet voornemens het besluit aan te passen".

Door: redactie Nationale Recreatiegids