Friese Strontweek op erfgoedlijst UNESCO

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
De Strontweek, een maritiem evenement dat ieder jaar in de Friese havenstad Workum plaatsvindt, staat sinds dit weekend op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. Gisteren werd de themaweek, in bijzijn van publiek, officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland . Dat meldt Omrop Fryslân.

De Strontweek wordt ieder jaar georganiseerd rondom vier maritieme evenementen die allen met wind en water te maken hebben: de Strontrace tussen Workum en Warmond, de Visserijdagen, het muziekfestival Liereliet en het beurtveer tussen Workum, Amsterdam en een aantal andere IJsselmeerhavens. Momenteel is de Strontweek van 2018 volop gaande: deze ging afgelopen vrijdag van start, en duurt nog tot en met 27 oktober. De Strontrace, die sinds 1973 wordt georganiseerd en grondlegger is voor de latere Strontweek, gaat morgen van start. De schepen die hier aan meedoen varen dan van Workum (gemeente Súdwest-Fryslân) naar het Zuid-Hollandse Warmond (gemeente Teylingen). Dat de Strontweek nu als immaterieel erfgoed is aangemerkt is mede aan deze twee gemeenten te danken: zij droegen het evenement voor bij UNESCO.

Ook twee andere Friese tradities werden dit weekend bijgeschreven op de lijst van immaterieel erfgoed: ook fierljeppen en het Sint Piterfeest in Grou viel deze eer ten deel.

Door: redactie Nationale Recreatiegids