‘Founding fathers’ van Amerika krijgen eigen jaar in Leiden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
In 1609 vluchtte een groep Engelsen naar Leiden vanwege hun geloofsovertuigingen. In 1620 vertrokken ze naar Amerika. Deze zogeheten Pilgrims worden nu gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten. In 2020 gaat Leiden deze historische link met Amerika uitgebreid vieren. De ideeënmachine komt inmiddels op stoom. Dit meldt het Leidsch Dagblad.

Afgelopen maandag werd er in de Stadsgehoorzaal in Leiden een conferentie gehouden om zoveel mogelijk ideeën te verzamelen en presenteren voor het Pilgrimjaar in 2020. Een basis is er al: Museum De Lakenhal, de Pieterskerk, Erfgoed Leiden en Leiden Marketing zijn al twee jaar met de voorbereidingen bezig. Een greep uit de plannen: een wandelroute, een tentoonstelling, een theatervoorstelling, een kinderboek en een groot stadsdiner. Alle ideeën zijn welkom: "Al is het maar een Mayflower-menu in de horeca", aldus Michaël Roumen, cultuurondernemer in Leiden, en aanjager van het themajaar. De Mayflower was het schip waarmee de Pilgrims in 2020 de oversteek naar Amerika maakten: een replica ligt nu in Plymouth (Massachusetts).

Ook burgemeester (en historicus) Henri Lenferink is aanwezig bij de conferentie: "De Pilgrims namen uit Leiden het burgerlijk huwelijk en de scheiding van kerk en staat mee. Thanksgiving zou zelfs geïnspireerd zijn op de viering van Leidens Ontzet. Het verbindt ons met de geschiedenis van de VS. Presidenten als Bush en Obama stammen zelfs af van de Pilgrims. Ze worden gezien als de founding fathers van de Verenigde Staten.

Aan de Pilgrims wordt 2020 niet alleen in Nederland maar ook in Engeland en de Verenigde Staten uitgebreid aandacht besteed. Leiden hoopt dat jaar dan ook toeristen uit laatstgenoemde landen te kunnen lokken. De tentoonstelling Jonge Rembrandt die dan in de Lakenhal is te zien, zal hier zeker bij helpen. Jos Vranken, directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme, is enthousiast over de plannen: "Met Rembrandt en de Pilgrims heeft Leiden twee belangrijke troeven. En dit zijn de toeristen die je graag wil; deze mensen verplaatsen zich niet op een bierfiets."

Door: redactie Nationale Recreatiegids