Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Founding fathers’ van Amerika krijgen eigen jaar in Leiden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
In 1609 vluchtte een groep Engelsen naar Leiden vanwege hun geloofsovertuigingen. In 1620 vertrokken ze naar Amerika. Deze zogeheten Pilgrims worden nu gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten. In 2020 gaat Leiden deze historische link met Amerika uitgebreid vieren. De ideeënmachine komt inmiddels op stoom. Dit meldt het Leidsch Dagblad.

Afgelopen maandag werd er in de Stadsgehoorzaal in Leiden een conferentie gehouden om zoveel mogelijk ideeën te verzamelen en presenteren voor het Pilgrimjaar in 2020. Een basis is er al: Museum De Lakenhal, de Pieterskerk, Erfgoed Leiden en Leiden Marketing zijn al twee jaar met de voorbereidingen bezig. Een greep uit de plannen: een wandelroute, een tentoonstelling, een theatervoorstelling, een kinderboek en een groot stadsdiner. Alle ideeën zijn welkom: "Al is het maar een Mayflower-menu in de horeca", aldus Michaël Roumen, cultuurondernemer in Leiden, en aanjager van het themajaar. De Mayflower was het schip waarmee de Pilgrims in 2020 de oversteek naar Amerika maakten: een replica ligt nu in Plymouth (Massachusetts).

Ook burgemeester (en historicus) Henri Lenferink is aanwezig bij de conferentie: "De Pilgrims namen uit Leiden het burgerlijk huwelijk en de scheiding van kerk en staat mee. Thanksgiving zou zelfs geïnspireerd zijn op de viering van Leidens Ontzet. Het verbindt ons met de geschiedenis van de VS. Presidenten als Bush en Obama stammen zelfs af van de Pilgrims. Ze worden gezien als de founding fathers van de Verenigde Staten.

Aan de Pilgrims wordt 2020 niet alleen in Nederland maar ook in Engeland en de Verenigde Staten uitgebreid aandacht besteed. Leiden hoopt dat jaar dan ook toeristen uit laatstgenoemde landen te kunnen lokken. De tentoonstelling Jonge Rembrandt die dan in de Lakenhal is te zien, zal hier zeker bij helpen. Jos Vranken, directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme, is enthousiast over de plannen: "Met Rembrandt en de Pilgrims heeft Leiden twee belangrijke troeven. En dit zijn de toeristen die je graag wil; deze mensen verplaatsen zich niet op een bierfiets."

Door: redactie Nationale Recreatiegids

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.