Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Shell-festival houdt gemoederen Den Haag bezig

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vanaf morgen start op het Haagse Malieveld het festival Generation Discover. Het evenement, dat in het teken van wetenschap en technologie staat en zich met name op jongeren richt, wordt georganiseerd door Shell. Dit leidt tot veel commotie, Kamervragen en een boycot van het festival door 38 basisscholen. Dit meldt Dagblad070.

Shell wordt niet door iedereen gezien als de ideale partij om wetenschap en technologie aan de man te brengen. Eerder dit jaar besloot de gemeente Den Haag al om geen subsidie meer te verlenen aan het festival en zich terug te trekken als partner. Voor wetenschapsmuseum Museon en het Van Gogh Museum gold hetzelfde: ook zij stopten hun partnerschap met Shell.

Daarnaast zullen alle 38 scholen van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH) het festival mijden. Bestuursvoorzitter Gerard van Drielen van SCOH verklaarde eerder al: "Shell blinkt niet uit in duurzame ambities, daarom doen wij niet mee aan Generation Discover. Wij maken de keuze ons te richten op duurzaamheid en niet op klassieke fossiele brandstoffen. Als ergens een plek is om kinderen kennis te laten maken met milieu en duurzaamheid, dan is dat op de basisschool."

Afgelopen maandag werd bekend dat het festival geopend zal worden Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Voor burgerbeweging Fossielvrij Onderwijs genoeg reden om vrijdag te gaan protesteren op het Malieveld. Femke Sleegers van de beweiging: "Door het festival te openen, laat het ministerie zich lenen voor greenwashing van Shell, Terwijl OCW scholen juist tegen Shells kindermarketing zou moeten beschermen." Ook voor de Partij voor de Dieren is deze betrokkenheid van het ministerie genoeg reden voor Kamervragen.

Ondanks alle commotie gaat het festival gewoon door. Het is van 17 tot en met 21 oktober te vinden op het Malieveld in Den Haag. 

Door: redactie Nationale Recreatiegids

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.