Normal_monet__schilderij_zaandam__de_dijk___avond

Het duurt nog jaren voor het zover is, maar nu al is er onenigheid over wanneer het Monetjaar in Zaanstad moet plaatsvinden. De gemeente wil het in 2024 laten plaatsvinden, gelijk met het eigen vijftigjarig jubileum. De Stichting Monet in Zaandam ziet daar niets in: "Hét Zaanse Monet-jaar is 2021, en dat laten we door niemand kapen." Dit meldt de Zaanse nieuwssite De Orkaan.

De beroemde Franse schilder Claude Monet (1840 – 1926) verbleef in 1871 een jaar in Zaandam. Aan zijn goede vriend Camille Pissaro schreeft hij: "Zaandam is wel heel bijzonder en er is genoeg te schilderen voor een heel leven." Dat schept een band. Én het veroorzaakt nu verhitte discussies.

De gemeente Zaanstad (in 1974 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Westzaan, Zaandijk, Koog aan de Zaan en Zaandam) liet onderzoek doen wanneer het de band met Monet het beste kan vieren met een themajaar. Conclusie: "Een Zaans Monet-jaar dat samenvalt met het 50-jarig bestaan van Zaanstad heeft de grootste kans van slagen."

Ger Schouten, voorzitter van de Stichting Monet in Zaandam, is ontstemd over dit nieuwe plan: "Het is toch elke keer weer onthutsend om te ervaren hoe de overheid met een privaat initiatief aan de haal gaat. Stichting Monet in Zaandam heeft in 2016 het voortouw genomen om in 2021 te vieren dat Claude Monet 150 jaar geleden Zaandam verliet. Dat de gemeente Zaanstad haar vijftig jarig bestaan nu wil opleuken met een Monet-tentoonstelling is natuurlijk haar goed recht, maar hét Zaanse Monet-jaar is 2021 en dat laten we door niemand kapen."

Voor Monet-liefhebbers zou de strijd tussen gemeente en stichting wel eens goed kunnen uitpakken: de kans is groot dat er nu twee Monet-jaren komen: in 2021 en 2024. Voorlopig is namelijk geen van beide partijen van plan 'zijn' jaar op te geven.

Door: redactie Nationale Recreatiegids