Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Festival Mundial – ooit 200.000 bezoekers – stopt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het Tilburgse festival Mundial houdt na dertig jaar op te bestaan. Aanhoudende geldproblemen en tegenvallende bezoekersaantallen hebben nu definitief het doek laten vallen voor het evenement vol wereldmuziek. Dit meldt het Brabants Dagblad.

Op de laatste editie (23 en 24 juni dit jaar)  kwamen veertienduizend bezoekers af: zesduizend minder dan het jaar daarvoor. Een schril contrast met de hoogtijdagen van het evenement, toen tweehonderdduizend bezoekers naar het Leijpark in Tilburg kwamen voor het gratis festival dat geheel gewijd was aan wereldmuziek.

De geschiedenis van Mundial begon in 1988, toen voor het eerst het Derde Wereld Festival werd georganiseerd, dat primair ten doel had om het publiek kennis te laten maken met cultuur uit ontwikkelingslanden. Uit dit festival kwam Mundial voort, dat al gauw een begrip werd, en een belangrijk podium voor hulporganisaties om op een positieve manier ontwikkelingslanden en -samenwerking onder de aandacht te brengen. Mundial steunde veel hulpprojecten, onder meer in Afrika en Brazilië, maar kreeg andersom weer grote sommen geld van de overheid en ontwikkelingsorganisaties als Novib en Doen.

Die situatie werd onhoudbaar: gaandeweg vielen veel subsidies weg, waardoor Mundial zich genoodzaakt voelde entreegelden te gaan heffen. Daarnaast sleutelde het aan de formule (steeds minder wereldmuziek, steeds meer dj’s) en verhuisde het festival in 2013 van het Leijpark naar de Spoorzone, het nieuwe culturele hart van Tilburg. Het leverde geen gouden combinatie op: veel bezoekers vonden dat ze te veel moesten betalen voor entree en munten, en misten de 'Mundial-vibe' van het Leijpark.

Door tegenvallende inkomsten kan het festival nu niet meer de rekeningen betalen, en valt het doek. Schuldeisers hebben inmiddels een brief ontvangen van de advocaat van het festival waarin staat dat 45 procent van de vergoeding wordt geregeld.

Door: redactie Nationale Recreatiegids

12 juli '24 ( 8:53)

Hans Klok en Armin van Buuren openen nieuw podium Zwarte Cross

Het nieuwe hoofdpodium van festival Zwarte Cross wordt op 18 juli geopend met een speciale show. Illusionist Hans Klok, dj Armin van Buuren en operazanger Awn Maarof zorgen voor een "unieke" opening, aldus de organisatie.

12 juli '24 ( 8:43)

NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

11 juli '24 (12:33)

Festivalweer: buien op vrijdag en zaterdag, zondag zonniger

Festivalgangers moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met buien. Zondag wordt zonniger, meldt Weeronline.

10 juli '24 (12:01)

RAI in Amsterdam gedeeltelijk ontruimd na melding over verdacht pakketje

Een deel van de RAI in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd nadat er een melding van een verdacht pakketje was binnengekomen bij de politie. Er wordt nu onderzoek gedaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

10 juli '24 (11:39)

Swift-concerten in Amsterdam deden lokale economie goed

Drie keer trad de superster Taylor Swift afgelopen week op in de Amsterdamse Johan Cruiff Arena. Niet alleen de evenementenlocatie profiteerde van de komst van haar. Volgens economen bracht ze een flinke financiële boost mee voor de hoofdstad, meldt het Parool.

09 juli '24 (10:45)

Yves Berendse treedt volgend jaar niet één, maar twee keer op in Ziggo Dome

Yves Berendse geeft volgend jaar nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger treedt ook op 27 juni op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend.

09 juli '24 ( 9:10)

Danny Vera geeft in november extra show

Danny Vera geeft op 29 november een extra concert in Klokgebouw Eindhoven. De eerder aangekondigde show op 30 november is helemaal uitverkocht. Daarom is er een tweede avond geboekt.

08 juli '24 (10:48)

Extra openbaar vervoer van en naar Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Vervoerders Arriva, Breng en NS zetten rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en treinen in van en naar Nijmegen. De NS rijdt in de vroege ochtend met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen.

08 juli '24 ( 9:12)

Rock Werchter wil opnieuw kijken naar regels rond herbruikbare bekers

Het Belgische festival Rock Werchter wil dat de regels rond herbruikbare bekers nog eens worden geëvalueerd. Dat zegt Nele Bigaré van Live Nation tegen VRT NWS. Het festival moest deze editie verplicht herbruikbare bekers inzetten, maar volgens de festivalorganisator zijn er betere opties voor grote festivals.

08 juli '24 ( 8:54)

Festival der Liebe keert volgend jaar terug naar Rotterdam

Het Duitstalige evenement Festival der Liebe krijgt volgend jaar tweede editie. De tweede editie van het festival is op 8 maart in Rotterdam Ahoy, zegt mede-organisator Jan Smit op Instagram. De kaartverkoop is al begonnen.