Logo_nacht_van_de_dictatuur__logo___2018__-_2

Voor de achtste keer vindt deze week op verschillende locaties in Nederland de Nacht van de Dictatuur plaats. Met onder andere debatten, lezingen en films wil het evenement bestaande ideeën over dictaturen (en democratieën) kritisch tegen het licht houden. Dit meldt ProDemos, de organisator van het evement, op zijn website.

De aftrap is 12 september in Groningen, daarna landt de Nacht in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. De Nacht van de Dictatuur is ontstaan om de Dag van de Democratie (georganiseerd door de Verenigde Naties, en dit jaar op 15 september) van een tegengeluid te voorzien.  Het evenement wordt georganiseerd door ProDemos (‘Huis voor democratie en rechtstaat’), in samenwerking met onder andere het NIOD (Nederlands Instituut voor Orlogsdocumentatie) en het Netherlands Helsinki Committee, een organisatie die mensenrechten onder de aandacht brengt.

Op het programma staan onder andere het Dictator Diner (nagerecht:  sorbetijs à la Benito Mussolini) een speech battle ('Schrijf een speech voor een dictator!') en de 3D-films van Eddo Hartmann, die kijkers het gevoel geven zich even te wanen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

De Nacht van de Dictatuur is van 12 tot en met 15 september. Het complete programma is te vinden op https://nachtvandedictatuur.nl/.

Door: redactie Nationale Recreatiegids