Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Freek de Jonge vorig jaar ernstig ziek

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
freek de jonge
Freek de Jonge werd vorig jaar ernstig ziek. Bij de cabaretier, die in augustus 80 jaar wordt, werd kanker vastgesteld. De Jonge vertelde daarover woensdagavond in het televisieprogramma Over Leven van omroep Human.

De diagnose kwam aan het licht nadat de cabaretier een onderzoek had laten doen bij de uroloog vanwege prostaatproblemen. Al snel was duidelijk dat hij geen prostaatkanker had, maar een vergrote prostaat. Later werd geconstateerd dat er ook iets anders aan de hand was. "De uroloog die tot de conclusie kwam dat er op mijn maagwand een gezwelletje zat, schrok zich kapot", aldus De Jonge. De komiek is aan dit "gezwelletje" geopereerd.

De Jonge was niet bang voor de uitkomst van de operatie. "Waarom zou het erg zijn geweest als het afgelopen was?", stelt hij in het programma. "Het is onze hoogmoed om maar door te willen leven. Was ik tien, twintig jaar jonger was ik misschien wel de strijd aangegaan." De cabaretier lijkt zich sinds de operatie wel bewuster te zijn van zijn eigen sterfelijkheid: "Ik heb minder vertrouwen dan twee jaar geleden in het bestaan, in alles wat ik doe en in mijn lijf. Ik realiseer me nu hoe ongelooflijk ik zestig jaar zo sterk en zo onbedreigd heb geleefd. Dat is weg, ik voel me kwetsbaar: van het moment van opstaan tot het moment naar bed gaan."

Youp van 't Hek

De cabaretier vertelt ook dat hij vrij recent in Theater DeLaMar een black-out heeft gehad. Dit overkwam zijn collega Youp van 't Hek (70) onlangs ook. Van 't Hek legde de voorstelling toen om die reden stil. "Ik was het kwijt", vertelt De Jonge in de uitzending. "Je stem gaat gewoon door. En het publiek denkt niet 'wat raar, hij slaat wartaal uit', maar 'het zal wel zo horen'. Mijn vrouw Hella zat achter in de zaal. Die riep ik op een gegeven moment toe: waar ben ik? Zij begreep onmiddellijk dat ik in het programma niet meer wist waar ik was."

De Jonge heeft de voorstelling uiteindelijk wel uitgespeeld, nadat hij zich beter voelde. "Dat is dan toch de behoefte van de komiek die wil doen alsof hij volledig controle heeft over de situatie", stelt hij. "En er komt altijd wel weer een grap." Voordat hij terug het podium op ging, sprak hij even met zijn vrouw Hella: "Ze zei: als je nu dood wilt, dan doe je dat maar. Het is wel haar overtuiging dat ik in het harnas mag sterven. Dat vindt zij niet erg."

25 juli '24 ( 9:02)

592.000 Nederlandse bezoekers voor film Inside Out 2

De animatiefilm Inside Out 2 heeft in Nederland tot nu toe 592.000 bezoekers getrokken. Dat heeft The Walt Disney Company donderdag gemeld. De film ging afgelopen week officieel in première in Nederland.

25 juli '24 ( 8:55)

Frank Dane afwezig op tv en radio door goedaardige hersentumor vriendin

Frank Dane was de afgelopen tijd niet op radio en televisie omdat het niet goed ging met zijn vriendin. Dat heeft de dj van Radio 538 op Instagram laten weten. Eerder werd bekend dat de dj door familieomstandigheden afwezig was.

25 juli '24 ( 8:50)

Tweede bioscoopfilm Dikkie Dik wordt dit jaar nog in bioscopen uitgebracht

De tweede bioscoopfilm over rode poes Dikkie Dik wordt nog dit jaar in de bioscopen uitgebracht. Een nieuwe vriend voor Dikkie Dik is vanaf half december te zien, meldt distributeur In The Air. Het eerste deel, Dikkie Dik en de verdwenen knuffel, draait nu nog in de bioscoop.

25 juli '24 ( 8:47)

Inside Out 2 succesvolste animatiefilm: film passeert Frozen 2

Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

25 juli '24 ( 8:35)

Advocaat bevestigt: artikel 12 procedure om Jeroen Rietbergen alsnog voor de rechter te krijgen

Zangeres Nienke Wijnhoven gaat proberen Jeroen Rietbergen, de voormalig muzikaal leider van The Voice, alsnog voor de rechter te krijgen via een artikel 12-procedure. Dat heeft haar advocaat Sébas Diekstra bevestigd na berichtgeving van het AD.

25 juli '24 ( 8:30)

Nederlandse versie I Kissed a Girl wordt onderzocht door RTL en Videoland

Videoland onderzoekt serieus de mogelijkheden voor een Nederlandse versie van de Britse datingshow I Kissed a Girl. Dat heeft een woordvoerder van RTL en Videoland donderdag gemeld. De Britse serie is sinds kort op Videoland te zien.

24 juli '24 ( 8:40)

Leonie ter Braak gaat nieuw woonprogramma presenteren

Leonie ter Braak presenteert vanaf september een nieuw woonprogramma voor RTL. In Wonen onder de zon voor minder dan een ton begeleidt Ter Braak families die de droom hebben om in het buitenland te wonen, meldt RTL. Het programma is vanaf 16 september te zien bij RTL 4.

24 juli '24 ( 8:35)

Paleis Het Loo toneel voor speciale jubileumuitzending Blauw Bloed

Het programma Blauw Bloed viert in september dat het twintig jaar bestaat. Het EO-programma maakt daarvoor een speciale uitzending vanaf Paleis Het Loo.

23 juli '24 (13:55)

Ali B pakt de biezen: gespot op vliegveld in Duitsland

De figuurlijke vogel is letterlijk gevlogen. Ali B, veroordeeld voor twee jaar celstraf vanwege verkrachting en poging tot verkrachting, is het land ontvlucht. De rapper was maandagavond met zijn gezin gespot op het vliegveld van Weeze, waar hij naar alle waarschijnlijkheid in het vliegveld naar Marokko stapte. Daar zit hij voor een vakantie, meldt Mediacourant.

23 juli '24 (11:05)

In nieuw seizoen Slimste Mens doet de aankomende presentator eerst zelf mee

Maandagavond begon het nieuwe seizoen van de populaire quizprogramma De Slimste Mens. Het seizoen begon met de deelname van Herman van der Zandt, Appie Mussa en Fay Lovsky. Die eerste is overigens een bijzondere: volgend jaar is Van der Zandt presentator van het programma. Hij kan nu alvast meemaken hoe het is om zelf de quiz te doen.