DI-RECT 25 jaar samen: populairder dan ooit tevoren

Door ANP
6 min
De Haagse band DI-RECT viert eind dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Tegelijkertijd is zanger Marcel Veenendaal in 2024 ook al vijftien jaar de frontman van DI-RECT. In gesprek met het ANP staan de vijf bandleden van DI-RECT, de band die misschien wel populairder is dan ooit tevoren, stil bij deze mijlpalen.

Zanger-gitarist Spike van Zoest, drummer Jamie Westland en basgitarist Bas van Wageningen zijn al vanaf het eerste uur onderdeel van de band. DI-RECT werd opgericht in december 1999. Van Zoest en Westland waren destijds vijftien jaar oud, Van Wageningen was zeventien. "Met elkaar hebben we meerdere levensfases doorgemaakt", vertelt Van Zoest. "Dat zorgt ervoor dat je een hechte band ontwikkelt."

Vijftien jaar geleden kwam Veenendaal bij de band als frontman. In 2016 voegde Paul Jan Bakker zich als gitarist bij DI-RECT. "We hebben het als groep fijn met elkaar, en dat moet ook", stelt de leadzanger. "Het is als een goed huwelijk. We kenden elkaar toen we geen kinderen hadden, nu hebben we die allemaal wel. Je maakt zoveel mee samen, dat zorgt ook voor die band van man tot man en van vriend tot vriend. Dat is erg waardevol." Vrijdag heeft DI-RECT het langverwachte tiende studioalbum SPHINX uitgebracht. De afgelopen periode verschenen al vijf singles van die plaat, die allemaal goed zijn opgepakt. "Dat is natuurlijk een lekker gevoel", aldus Van Zoest.

Vijfjarenplan

DI-RECT beleeft momenteel groot succes, met uitverkochte concerten in Rotterdam Ahoy en een clubtour en drukke festivalzomer in het verschiet. "We voelen de wind in onze zeilen, dat is gewoon heel lekker", aldus Veenendaal. De artiesten genieten van het huidige succes, maar blijven ook vooruitkijken. "We hebben binnenkort weer een meeting over een vijfjarenplan", deelt Westland. "Dan kunnen we allemaal onze dromen uitspreken." Dat vindt Van Wageningen een mooi iets. "Het is heel tof dat je 25 jaar onderweg bent met elkaar en dat er nog steeds dingen zijn die je voor het eerst kunt doen." Zo zou de Haagse formatie het bijvoorbeeld leuk vinden om de komende vijf jaar in ieder geval een keer op het festival Rock Werchter te staan.

Verschillen

Onderdeel van het succes is volgens Van Zoest ook dat de vijf bandleden "totaal verschillende persoonlijkheden" zijn met allemaal een eigen muzikale smaak. "En we komen niet in dezelfde schoenenwinkel", grapt Westland, wijzend op de vijf zeer uiteenlopende paar schoenen van de groepsleden. "Maar dat is wel het ding. We focussen niet op hoe we verschillen van elkaar, maar wat ons verbindt. Wij omarmen die verschillen, waardoor we nooit een eenzijdige plaat maken."

Meer muziek maken is dan ook zeker onderdeel van het vijfjarenplan dat binnenkort ter sprake komt. "Zolang wij het vuur blijven voelen om onszelf te blijven vernieuwen, want ik denk dat dat de enige manier is om het echt lang uit te kunnen zingen, dan stoppen wij nog lang niet", zegt Van Zoest.