Nederlandse muziekindustrie zette bijna 300 miljoen euro om

Door ANP
2 min
De Nederlandse muziekindustrie heeft in 2023 voor 299 miljoen euro aan omzet geboekt, een stijging van 9 procent ten opzichte van 2022. Dat blijkt donderdag uit cijfers van NVPI Muziek over de opbrengsten van streaming en verkoop van muziek op cd's, lp's en dvd's in Nederland, van zowel binnen- als buitenlandse artiesten.

Het streamen van muziek is de belangrijkste bron van inkomsten voor de Nederlandse muziekindustrie. De omzet daaruit steeg afgelopen jaar met 11 procent naar bijna 240 miljoen euro. Ook de verkoop van cd's en vinyl groeide. De omzet van cd's steeg met 5 procent naar 16,1 miljoen euro en die van vinyl met 3 procent naar 38,2 miljoen euro.

De groei komt deels door hogere abonnementstarieven van Spotify in de laatste maanden van 2023, stelt NVPI. De streamer verhoogde de prijzen vorig jaar met 10 tot 20 procent, afhankelijk van het abonnement.

Best verkochte nummers

In de top 10 van best verkochte singles over 2023 staan vijf singles van eigen bodem, waarvan Maan & Goldband met Stiekem, Marco Schuitmaker met Engelbewaarder en Claude met Ladada in de top 5 staan. In de top 10 bestverkochte albums in Nederland is de hoogste nationale notering voor FLEMMING met het gelijknamige album FLEMMING. Hij ontving daarvoor vorige week de eerste diamanten plaat ooit.