Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuws- en sportfoto van het jaar voor deze fotografen

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Sportfoto van het jaar 2023
Fotografen Sem van der Wal en Robin van Lonkhuijsen maakten de Nieuwsfoto en Sportfoto van het Jaar 2023. De twee, beiden in dienst van persbureau ANP, wonnen de jaarlijkse verkiezing van Stichting Nieuwsfoto. Ze kregen hun prijzen dinsdag uitgereikt in het stadhuis van Den Haag.

Op de nieuwsfoto wist Van der Wal volgens de jury de "politieke aardverschuiving en de belangrijkste gebeurtenis van het jaar" het best in beeld te brengen. Op de foto staan vijf politieke leiders van VVD, BBB, NSC en PVV in een debat over de verkenning na de Tweede Kamerverkiezingen. Op de geprezen sportfoto van Van Lonkhuijsen is Sifan Hassan afgebeeld na haar val in de finale van de 10.000 meter op het WK atletiek in Boedapest.

Publieksprijs Nieuwsfoto 2023

Het publiek koos met 13.000 stemmen twee favoriete foto's, aldus Stichting Nieuwsfoto. De publieksprijs voor de beste Nieuwsfoto van 2023 is voor Pim Ras (AD) voor zijn beeld van de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel na het winnen van de landstitel. Tom Bode (freelance fotograaf) maakte volgens de stemmers de Sportfoto van het Jaar toen hij Lutsharel Geertruida vastlegde na zijn winnende doelpunt voor Feyenoord tegen Ajax.

De vier "vakfotografen" wisten volgens directeur van de stichting Tjeerd de Boer "onverwachte valpartijen en verrassende winnaars, zowel in de sport als in de politiek" op beslissende momenten vast te leggen. Alle winnaars komen uit twintig genomineerde foto's die tot half april te zien zijn in Beeld en Geluid in Hilversum.

Vakjury beoordeelde foto's

De winnaars werden onder leiding van voormalig nieuwslezer en Kamerlid Pia Dijkstra (Nieuwsfoto) en NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg (Sportfoto) beoordeeld door een vakjury. Die nomineerde uit ruim 350 inzendingen van meer dan negentig fotografen, tien foto's in beide categorieën. Alle vier wonnen met hun prijs 5000 euro. ANP, Beeld & Geluid en de Nederlandse Sportpers (NSP) zijn partners van de Stichting Nieuwsfoto.

Door: ANP

13 mei '24 (13:21)

PowNed zendt omstreden documentaire woensdag uit op tv

De documentaire PowNed of View: De Prikpen, over het diabetesmedicijn Ozempic, is woensdag te zien op televisie. De meldt PowNed-voorzitter Dominique Weesie maandag aan het ANP. De documentaire werd eerder teruggetrokken omdat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) volgens Weesie dreigde met een boete. De documentaire zou mogelijk reclame maken voor het diabetesmedicijn.

13 mei '24 ( 9:02)

Qmusic-dj Domien Verschuuren week lang op de vlucht voor Bram Krikke

Qmusic-dj Domien Verschuuren is vanaf maandagochtend op de vlucht voor zijn collega-dj Bram Krikke. De twee dj's nemen het tegen elkaar op in het radiospel Wanted Domien, waarbij het de bedoeling is dat Verschuuren honderd uur lang niet wordt aangetikt door Krikke. "Ik denk dat het een pittige kluif wordt", vertelt Verschuuren, die naar eigen zeggen geen heel sportieve jongen is.

10 mei '24 (14:47)

Finalerepetitie Joost overgeslagen

De eerste finalerepetities van Songfestival in Malmö hebben een act overgeslagen. De repetitie van Joost Klein was niet te zien. De Fries stond als vijfde op de planning voor het oefenen maar kwam niet aan de beurt. De act na die van Joost, Israël, trad op. Eerder op de dag was Joost wel te zijn, tijdens de opening van de show, meldt de Telegraaf.

10 mei '24 (12:05)

Videoland maakt versie van De Bachelor voor senioren: Golden Bachelor

Streamingdienst Videoland komt met een spin-off van het programma De Bachelor voor senioren. Dat meldt RTL vrijdag. In De Golden Bachelor gaat een 65-plusser op zoek naar de liefde.

10 mei '24 ( 9:21)

Kluun: The Passion Hemelvaart is 'een toetje'

The Passion Hemelvaart voelt "als een soort toetje" voor verteller Kluun (Raymond van de Klundert). Na de grote uitvoering in Zeist kwam de hele cast van The Passion weer samen om The Passion Hemelvaart (KRO-NCRV) op te nemen. "The Passion was zo groots. Daar hebben mensen weken of zelfs maanden aan gewerkt. Daarom is het leuk om nog een keer bij elkaar te zijn. Er is een soort clubgevoel", vertelt de schrijver aan het ANP.

10 mei '24 ( 9:07)

Martijn Krabbé geeft gezondheidsupdate: scans zien er goed uit

Martijn Krabbé deelt donderdag een gezondheidsupdate. "De eerste resultaten van mijn scans zijn binnen en die zien er zowaar goed uit", schrijft de 56-jarige presentator op Instagram. Krabbé maakte in maart bekend dat hij een vorm van kanker heeft.

10 mei '24 ( 8:54)

Serie Maud & Babs stopt na tweede seizoen: 'we moeten keuzes maken'

Omroep MAX maakt geen derde seizoen van de populaire serie Maud & Babs, over een vrouw met dementie en haar dochter. Dat heeft MAX vrijdag gemeld. Er waren plannen voor een derde serie. Maar de NPO keurde het plan niet goed.

08 mei '24 (15:44)

RTL komt met nieuwe Talpa-talentenjacht 'The Headliner'

RTL gaat in 2025 een nieuwe talentenjacht van Talpa Studios uitzenden, genaamd The Headliner. Dat meldt de zender woensdag. Hierin zoeken Nick Schilder, Jacqueline Govaert, Typhoon en Kraantje Pappie naar "het nieuwe podiumtalent van Nederland".

07 mei '24 ( 9:13)

Vacature voor 'barmens' First Dates sluit vroegtijdig

BNNVARA heeft zondagavond besloten de aanmelding voor een nieuw 'barmens' voor het populaire datingprogramma First Dates te sluiten. Dat meldt een woordvoerder maandag aan het ANP. Het animo voor de positie, die begin 2025 vrijkomt omdat barman Victor Abeln op wereldreis gaat, overtrof alle verwachtingen, aldus de omroep.

07 mei '24 ( 9:02)

Gerard Joling presenteert nieuw versie Te land, ter zee en in de lucht

Gerard Joling gaat samen met Ruben Nicolai de hernieuwde versie van het programma Te land, ter zee en in de lucht presenteren. Dat maakten RTL en Joling maandag bekend. Joling gaat ook het startschot geven bij het iconische programma.