Dit zijn de snelst stijgende zoektermen van Marktplaats in 2023

Door ANP
2 min
Barbie en Vermeer behoorden in 2023 tot de snelst stijgende zoektermen van Marktplaats. Dat meldt het digitale handelsplatform woensdag in het jaaroverzicht. De term Barbie werd vooral in de zomermaanden veel aangeklikt. In de maand na de première van de succesvolle film, half juli, werd zo'n 225.000 keer de term Barbie ingetikt in de zoekbalk. De Barbie-hype was zo groot dat ook roze artikelen die niets met de film te maken hebben als 'Barbie-item' werden aangeprezen, zoals een roze kunstpaard, een roze bank en een roze auto.

Grote culturele trends zijn volgens Marktplaats goed terug te zien in de vraag op de website. Zo werd Vermeer trending rond de succesvolle Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum. Ook de samenwerking tussen het Van Gogh Museum en de game Pokémon leidde tot "gekte" op Marktplaats. De handelssite stroomde vol met peperdure Van Gogh x Pokémon-kaarten, waarop Pikachu was afgebeeld als de Nederlandse kunstschilder. Binnen één week werd er ruim 50.000 keer gezocht naar de speciale Pokémonkaart.

In totaal zijn er dit jaar op Marktplaats ruim 99 miljoen advertenties geplaatst. Het meest werd gezocht op elektronica, zoals smartphones, actioncams en hoofdtelefoons. Verder haalden 'hagelschade' en 'zonnescherm' de top 10 van meest gezochte zoektermen. Marktplaats merkt op dat klimaatverandering inmiddels ook het zoekgedrag van de Nederlandse koopjesjager beïnvloedt.

Door: ANP